Alegeri locale în Italia 2021. Pentru a putea vota, românii trebuie să se înscrie până la 22 august pe listele electorale

Duminică 3 și luni, 4 octombrie 2021, vor avea loc în Italia alegeri locale pentru primari și consilieri, cu o posibilă rundă de vot, în caz de balotaj, duminică 17 și luni 18 octombrie.

În Trentino-Alto Adige alegerile sunt programate pentru 10 octombrie, cu un posibil scrutin la 24 octombrie, iar în Sicilia și Sardinia se va putea vota pe 10 și 11 octombrie, cu un posibil scrutin în zilele de 24 și 25 octombrie.

Localitățile implicate vor fi în număr de 1 352, inclusiv Torino, Milano, Bologna, Trieste, Roma și Napoli, orașe unde există mari comunități de români, iar în multe localități avem candidați români pentru funcția de consilieri.

Conform Ambasadei României în Italia, pentru a beneficia de calitatea de alegător în procesul de alegere a primarului și consilierilor locali, cetățenii români rezidenți în Italia trebuie să se înscrie, în mod gratuit, pe listele electorale suplimentare, completând un formular pe care îl vor transmite către oficiul electoral din cadrul Primăriei locale.

Vă invităm să consultați site-ul Primăriei localității în care aveți rezidența pentru a cunoaște procedura de înscriere și formularul-tip. Conform legislației locale, acest lucru se poate face până la data de 22 august.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a putea candida la funcția de consilier local, cetățenii români trebuie să fie înscriși pe listele electorale suplimentare și, în plus față de candidații italieni, trebuie să prezinte un document eliberat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România. Adeverințele eliberate de AEP atestă că sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate în țara de origine, care se extind și în Italia. Procedura de solicitare a acestor adeverințe este disponibilă pe portalul AEP: www.roaep.ro/…/aep-elibereaza-adeverinte…/…

Indiferent de orientarea și apartenența politică, participarea la procesul electoral din Italia este o dovadă de integrare și simț civic, precum și un prilej de a face vocea comunității românești mai puternică.

Distribuie acest articol