Alexandra Agiurgiuculese, gimnasta de origine română cu cel mai mare succes internațional din istoria Italiei

O tânără de origine română a devenit în Italia cea mai performantă sportivă la gimnastică ritmică. Alexandra Ana Maria Agiurgiuculese, în vârstă de 20 de ani, este declarată în urma numeroaselor medalii și titluri obținute gimnasta cu cel mai mare succes internațional din istoria Italiei. Următorul obiectiv al său este să câștige o medalie la Olimpiadă, a declarat într-un interviu pentru publicația Il Giorno.

Antrenată la A.S. Udinese, în cariera sa a câștigat deja patru medalii la Campionatele Europene de juniori din 2016 și nouă la Cupa Mondială de juniori. Ca senioară a câștigat un aur la Jocurile Mediteraneene din 2018, șaptesprezece titluri la Cupa Mondială și două medalii de bronz la Campionatele Mondiale Ritmice 2018. În 2019, Alexandra Agiurgiuculesei a devenit campioana absolută a Italiei.

Alexandra Agiurgiuculese. Foto: Luca Agati

Alexandra s-a născut la Iași, pe 15 ianuarie 2001, iar primii pași în gimnastica ritmică i-a făcut în orașul său natal din inima Moldovei. Din 2010 trăiește împreună cu familia la Treviso unde a fost înscrisă în Asociația Sportivă Udinese și a început antrenamentele sub îndrumările antrenoarei slovene Spela Dragas și a colaboratoarei sale, Magda Pigano.

Totul a început pe când avea numai 6 anișori

„Mama m-a dus la medicul de familie pentru un control, medicul a văzut o ușoară scolioză, dar nimic grav; așa că m-a sfătuit să fac sport. Am găsit o sală de sport foarte aproape de casă. Din punct de vedere economic eram într-o situație foarte proastă, dar când am fost la antrenament în prima zi știam deja cum să fac totul… i-au spus mamei că sunt foarte talentată și mama a fost de acord să continui”, a povestit Alexandra pentru sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De la Iași la Treviso…

Alexandra avea 9 ani când părinții ei au decis să se transfere definitiv în Italia. „Tatăl meu se afla de mult timp în Italia la muncă, practic nu-l cunoșteam; apoi încet, încet familia mea s-a mutat toată în Italia, mai întâi mama, apoi fratele și sora mea. Într-o vară am mers să fac o săptămână de antrenament cu un club la Sacile (provincia Pordenone – n.r.), unde am întâlnit-o pe antrenoarea mea de mai târziu, Spela Dragas, care mi-a spus imediat: ‘Dar tu ești românca aia cu numele de familie imposibil de pronunțat!’ Mă văzuse în România la o competiție și își amintea de mine.”

Înzestrată cu o ambiție și o voință de fier, plecată din inima Moldovei noastre, Alexandra a ajuns printre cele mai apreciate sportive ale Italiei de astăzi. Visul ei este acum să obțină o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo care vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august 2021, într-o formă simplificată, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Vor putea participa doar persoanele vaccinate, atât din ​​rândul sportivilor, jurnaliștilor, cât și al publicului. Nimeni nu va putea ieși și reintra. Noi, cei de la gimnastica ritmică de exemplu, stăm de obicei până la cinci zile în satul olimpic, dar de această dată toți sportivii vor fi înăuntru de la început până la sfârșit. Pentru mine este în regulă, important este să particip la Jocurile Olimpice.”

Alexandra Agiurgiuculese este cetățean italian din anul 2015, ea reprezintă acum Italia, țara unde trăiește și care i-a dat posibilitatea unei cariere sportive de excepție.

Distribuie acest articol