Invitație pentru românii din Italia. Ceremonia de dezvelire și sfințire a plăcii comemorative a domnitorului A.I.Cuza

Cu prilejul aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române şi al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, întru mai bună cinstire a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la Florenţa Asociaţia Culturală Alter.NATIVA în colaborare cu Comitetul Florentin pentru Risorgiment şi cu sprijinul Protopopiatului Ortodox Român Toscana vă invită la ceremonia de dezvelire şi sfinţire a plăcii comemorative dedicată Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care va avea loc sâmbătă, 26 ianuarie 2019, la ora 15:30 pe Viale Machiavelli – Piazzale di Porta Romana, Florenţa, lângă vila în care Domnitorul român şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

Organizator: Asociaţia Culturală Alter.NATIVA.
Eveniment organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Florenţa, al Ambasadei României în Republica Italiană, al Consulatului General al României la Bologna, al Primăriei Municipiului Iaşi şi al Asociaţiei pentru Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Dezvelirea plăcii comemorative se va face în prezenţa E.S. George Bologan, ambasador al României în Republica Italiană, cu participarea reprezentanţilor administraţiei locale, ale misiunilor diplomatice româneşti din Italia, ai Primăriei Municipiului Iaşi şi cu participarea reprezentanţilor Episcopiei Ortodoxe Române în Italia.

Cu o greutate de 350 kg și o înălțime de 75 cm, piatra comemorativă dedicată lui Alexandru Ioan Cuza este un bloc de piatră gri, de tip serena, specifică arhitecturii toscane, utilizată cu precădere la Florența. Pe acest bloc de piatră va fi fixată o placă din bronz, realizată cu sprijinul financiar al Protopopiatului Ortodox Român Toscana și o mică contribuție din partea Clubului Rotary Cetate din Timișoara. Placa din bronz are următoarea inscripție:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„IN QUESTA VILLA DAL 1870 VISSE I SUOI ULTIMI ANNI
IL PRINCIPE ALEXANDRU IOAN CUZA
ARTEFICE DELL’UNITÀ DI MOLDAVIA E VALACCHIA
PADRE DELLA ROMANIA MODERNA
GRANDE AMICO DELLA CAUSA NAZIONALE ITALIANA”