Alin Stoian, românul erou din Italia care a salvat viața unui copil de 12 ani

Alin Stoian, un român din Italia care lucrează ca salvamar pe plaja liberă Bahìa Beach din Ostia (Roma), a devenit erou după ce, în cursul zilei de sâmbătă, 27 iunie, a salvat viața unui băiat de 12 ani care se afla în pericol de înec. Conaționalul nostru l-a scos mai întâi pe copil din apă, apoi i-a aplicat timp îndelungat manevre de resuscitare cardio-respiratorii pentru a-l readuce la viață. Păstrându-și calmul și punând în practică ceea ce a deprins în ani de antrenamente, Alin i-a salvat copilului viața.

Cu modestia specifică adevăraților eroi, ne-a mărturisit: „Am făcut ceea ce trebuia să fac, este meseria mea și o fac cu dragoste. Nu e ușor să stai 10 ore pe zi sub soare, dar iubesc mult ceea ce fac.”

Alin Stoian este originar din Craiova, are 38 de ani și lucrează ca salvamar în Italia din anul 2013. Are toate brevetele necesare pentru activitatea pe care o face, lucrează ca salvamar la mare pe timpul sezonului estival, iar iarna ca instructor de înot la piscină.

Pe Alin l-am găsit astăzi la muncă, acolo unde zi de zi supraveghează cu atenție ca oamenii să fie în siguranță și unde, cu atenție și disciplină, nu-i scapă nimic din vedere: „Lucrez, sunt la muncă, trebuie să fiu foarte atent mai ales pentru că aici unde lucrez eu acum este un pod de pe care mulți copii se aruncă în apă și nu pot să-i scap din vedere.”

Alin Stoian, salvamarul care a salvat sâmbătă, 27 iunie, viața unui copil de 12 ani

Despre ceea ce s-a întâmplat sâmbăta trecută, atunci când a salvat de la înec un băiat de 12 ani, Alin Stoian ne-a povestit într-o scurtă pauză: „Nu s-a întâmplat în perimetrul plajei pe care o am eu sub supraveghere, ci pe o plajă alăturată, dar în momentul în care am văzut că este nevoie de ajutor nu am stat o clipă pe gânduri.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Odată adus pe mal, Alin i-a acordat băiatului timp de 15 minute primul ajutor prin diverse tehnici de resuscitare: „I-am îndepărtat pe toți cei din jur și le-am spus că responsabilitatea pentru viața copilului mi-o iau eu în întregime”, ne-a povestit românul nostru care a adăugat: „Astăzi am vorbit cu carabinierii care se ocupă de caz și mi-au spus că băiatul se află încă la spital, sub observație, dar se simte mult mai bine și asta mă bucură enorm!”

„Nu este prima intervenție a mea de acest fel – a mărturisit Alin – am mai avut și altele mult mai dificile, dar cazul de sâmbătă a fost intens mediatizat pentru că a scos la iveală o problemă cu care se confruntă plajele din această zonă și anume faptul că primăria nu a angajat salvamari competenți și destul de bine pregătiți pentru această activitate. Obiectivul nostru este de a supraveghea viața oamenilor și de a le sări în ajutor în caz de pericol, dar din nefericire nu toți cei angajați să facă acest lucru au abilitățile și antrenamentul necesar.”

Alin Stoian, salvamarul care a salvat sâmbătă, 27 iunie, viața unui copil de 12 ani

Alin Stoian, pe lângă activitatea de salvamar și instructor de înot, de aproximativ 8 ani practică un sport numit Spartan Race, curse cu obstacole care prezintă mai multe și diverse niveluri de dificultate. A participat la concursuri profesioniste organizate în Italia, dar și în alte țări, iar pentru asta se antrenează zilnic înainte de a merge la serviciu: „Îmi încep antrenamentele dimineața devreme, pe la ora 6:00, apoi pe la 9 mă prezint pe plajă, la serviciu. Anul acesta voi participa în luna noiembrie la concursul Iron Man de spartan race și vreau să fiu cât mai bine pregătit.”

Alin Stoian, în timpul unei curse de spartan race

Alin nu e singurul sportiv din familie, are doi copii, o fată și un băiat, iar fiica lui în vârstă de 13 ani face parte din lotul național de tenis al Italiei.

Pe pagina de Facebook a românului nostru putem citi nenumărate mesaje de admirație și mulțumire pentru gestul de sâmbătă al românului nostru: „Stoian Alin, măcar de-ar fi toți salvamarii ca tine…”, a scris cineva, iar Alin asta dorește, ca toți cei angajați să fie acreditați prin cursuri autorizate, să fie antrenați fizic și psihic, pentru că de multe ori viața oamenilor se află în mâinile lor.