Alte două regiuni din Italia devin zone roșii. Di Maio: „Situația este dramatică”

Autoritățile italiene au decis ca regiunile Toscana și Campania să treacă în rândul zonelor roșii, ceea ce prevede măsuri mult mai restrictive în lupta împotriva virusului Sars-cov-2. Despre situația din Campania, Luigi di Maio, Ministrul de Externe al Italiei a scris pe Facebook: „Situația este dramatică!”

Așadar, pe baza monitorizării camerei de control a Institutului Superior de Sănătate și a Ministerului Sănătății, numărul regiunilor din zona roșie crește la șapte. Campania și Toscana se adaugă regiunilor Calabria, Lombardia, Piemont, provincia Bolzano și Val d’Aosta.

Regiunile din zona portocalie sunt în număr de nouă: Emilia-Romagna, Friuli și Marche alături de Abruzzo, Basilicata, Liguria, Puglia, Sicilia și Umbria.

Lazio, Molise, Trento, Sardinia și Veneto rămân zone galbene.

În zonele roșii (cu risc de contaminare foarte ridicat) este interzisă intrarea și ieșirea din regiune precum și deplasările în interiorul acestor zone cu excepția celor motivate de muncă, situații de necesitate sau de sănătate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sunt permise: deplasările pentru asigurarea didacticii în prezență, conform regulilor stabilite, întoarcerea la propriul domiciliu/locuință/rezidență, tranzitul spre teritorii asupra cărora nu au fost implementate măsuri restrictive sau orice alte deplasări permise de prezentul decret.

Sunt suspendate activitățile comerciale cu amănuntul, cu excepția vânzării produselor alimentare și de primă necesitate. Este suspendată, indiferent de specific, activitatea piețelor, cu excepția activităților de vânzare a produselor alimentare. Rămân deschise librăriile, tutungeriile, farmaciile.

Se suspendă activitatea restaurantelor (printre care bar, pub, restaurante, gelaterii, cofetării) cu excepția cantinelor și catering-ului contractual (pentru spitale, scoli, etc), a căror activitate poate continua cu respectarea normelor si protocoalelor de prevenție. Rămân permise activitățile restaurantelor cu livrare la domiciliu, precum și, până la ora 22.00, serviciile de alimentație de tip „take-away” cu interzicerea consumului în local sau în apropierea acestuia. De asemenea, rămân deschise activitățile care operează în zonele de servicii și alimentare de pe autostrăzi, spitale și aeroporturi cu obligativitatea respectării distanței interpersonale minime de 1 metru.

Se suspendă activitatea sălilor de fitness, bazinelor de înot, piscinelor, spa-urilor și termelor, desfășurate inclusiv în centre sportive în aer liber, precum și evenimentele și competițiile sportive.

Este permisă desfășurarea activităților motorii individuale în apropierea propriei locuințe cu respectarea distanței interpersonale de minim 1 metru și cu purtarea măștilor de protecție.

Cu excepția grădinițelor și a ciclului primar, activitatea didactică se desfășoară exclusiv la distanță, fiind permisă predarea în persoană doar pentru utilizarea laboratoarelor sau pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități sau nevoi speciale.

Se suspendă frecventarea cursurilor universitare și din învățământul superior. Cu acordul Consiliului Universitar Regional, cursurile de formare și practică pentru medici și alte activități de natură medicală pot fi efectuate în prezență.

Sunt suspendate serviciile pentru persoane cu excepția: curățătoriilor chimice, spălătorii industriale, spălătorii și vopsitorii, pompe funebre și saloane de frizerie/coafură.

Angajatorii din sectorul public limitează prezența personalului la locul de muncă pentru asigurarea exclusivă a activității considerate indispensabile și care necesită prezența. Restul personalului își va desfășura activitatea în smart-working.