Ambasada României în Italia: Contribuția țării noastre la acțiunile de solidaritate europeană

România a participat la prima operațiune în cadrul programului ”rescEU”, asigurând în premieră transportul coordonat la nivelul protecției civile din Uniunea Europeană, cu un avion Spartan al Aeronauticii Militare Române care a ajuns astăzi, 25 aprilie 2020, la aeroportul militar din Milano, cu echipamente de protecție necesare pentru combaterea Covid-19, transmite Ambasada României în Italia printr-un comunicat de presă trimis redacției noastre.

Avionul Spartan care a transportat echipamentele. Foto: Ambasada României în Italia

Potrivit sursei citate, același avion a transportat apoi în țară donația făcută României de Sanctitatea Sa Papa Francisc, destinată Spitalului Județean din Suceava. De asemenea, astăzi s-a încheiat misiunea echipei de medici și infirmieri români, care s-au întors în țară cu aeronava Forțelor Aeriene Române.

Foto: Ambasada României în Italia

Echipa s- a aflat timp de 18 zile în Lombardia, în perioada 7-24 aprilie, pentru a sprijini comunitatea medicală din cea mai afectată zonă din Italia. La aeroport a fost prezent ambasadorul României în Italia, George Bologan, care a facilitat transportul echipamentelor donate de Papa Francisc, precum și atașatul apărării, alături de autoritățile politice și militare locale.

Foto: Ambasada României în Italia

În salutul adresat medicilor, ambasadorul Bologan a mulțumit „pentru că ne-ați umplut sufletele de bucurie și mândrie națională. Dacă în istoria omului apar multe nereguli sau semne de întrebare și de mirare, este pentru că se deteriorează sensul responsabilității. Nu ne naștem doar pentru noi înșine, ci pentru neamul căruia îi aparținem și pentru semenii noștri. Exemplul dumneavoastră de responsabilitate ne ajută să redăm societății reflexele normalității. O cultură ca cea a solidarității, pe care România a promovat-o cu implicarea dumneavoastră, permite să valorizăm sentimentele cele mai profunde ale omului și să ne dăm seama mai bine de valoarea Uniunii Europene”. Totodată, ambasadorul a transmis autorităților prezente felicitări și apropierea poporului român cu ocazia Zilei Eliberării Italiei, sărbătorită la 25 aprilie.

Foto: Ambasada României în Italia

Subsecretarul pentru Relații internaționale al Consiliului Regional Lombardia, Alan Christian Rizzi, a transmis mulțumiri din partea autorităților italiene și a întregului popor italian, apreciind munca și profesionalismul cadrelor medicale române. De asemenea, a mulțumit României pentru participarea la prima operațiune ”rescEU”, în cadrul Mecanismului UE de Protecție Civilă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Subsecretarul pentru Relații internaționale al Consiliului Regional Lombardia, Alan Christian Rizzi și Ambasadorul României în Italia, George Bologan. Foto: Ambasada României în Italia

Acțiunile au fost posibile și cu implicarea Comisiei Europene, reprezentând o premieră și un model de sinergie și de eficiență a instituțiilor implicate, respectiv Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor Externe – Ambasada României în Italia. În context, ambasadorul George Bologan a mulțumit și echipei Consulatului General al României de la Milano pentru colaborare.