Ambasada României în Italia: eveniment de marcare a Președinției României la Consiliul UE, cu participarea vicepremierului italian Matteo Salvini

Ambasada României în Italia a organizat, la 13 februarie 2019, un eveniment de marcare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu participarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene, Matteo Salvini și a ministrului Economiei și Finanțelor, Giovanni Tria, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției noastre.

În deschidere, ambasadorul George Bologan a prezentat prioritățile și obiectivele primei Președinții a Consiliului Uniunii Europene exercitate de România, evidențiind și progresele înregistrate în dosare importante, precum cele din domeniul comercial, digital, agricol sau al afacerilor interne. Motto-ul Președinției române – ”Coeziunea, o valoare europeană comună” – ne aduce în atenție patrimoniul european pe care îl împărtășim și, implicit, beneficiile pe care Uniunea Europeană le are asupra vieții tuturor cetățenilor săi. De aceea, una din ideile subliniate de ambasadorul G. Bologan a fost că, ”Europa trebuie să fie o temă de interes în discuțiile din familiile și în comunitățile noastre, stimulându-se astfel interesul pentru temele europene, evitând ignoranța și implicând opinia publică în relația cu instituțiile europene”. De asemenea, a subliniat sensul patriotismului european și rolul valorilor pentru consolidarea conștiinței europene, a cooperării politice și a realizării unei infrastructuri etice.

Vicepreședintele Consiliului de Miniștri italian, Matteo Salvini, a adresat mulțumiri și aprecieri față de comunitatea română din Italia, „cea mai numeroasă și mai bine integrată”, cu o importantă contribuție în societatea italiană. Subliniind relația foarte bună dintre România și Italia, vicepremierul Salvini a urat succes Președinției României la Consiliul UE și și-a exprimat speranța ca aceasta să contribuie la reafirmarea identității europene, fundamentală pentru viitorul proiectului european și punerea în valoare a demnității persoanei umane, militând pentru o „Europă a valorilor”.

În încheiere, cvartetul compus din violonistul Liviu Neagu-Gruber, violonista Angela Turchetta, violistul Luigi Capini și violoncelistul Marius Parascan, au susținut un recital de muzică clasică.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Evenimentul face parte din seria de inițiative prin care Ambasada României în Italia marchează Președinția română la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanți ai Președinției, Guvernului și Parlamentului italian, ai autorităților locale din Roma și ai mediului diplomatic și academic.