Ambasada României în Italia: precizări referitoare la lucrătorii sezonieri români în sectorul agricol

Cu privire la unele informații publicate în presă referitoare la lucrătorii sezonieri români în sectorul agricol, Ambasada României în Italia vine cu anumite precizări publicate pe pagina de Facebook, menționând că în cadrul discuțiilor dintre ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan și ministrul italian Teresa Bellanova, nu au fost avansate propuneri de cifre și nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români, ambasada neavând o astfel de atribuție.

Redăm mai jos informațiile transmise de reprezentanții Ambasadei:

Ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan, a avut, la 6 aprilie 2020, o întâlnire de lucru cu ministrul italian pentru politici agricole, alimentare și forestiere, Teresa Bellanova. Comunicatul de presă transmis de Ambasada României la Roma, în urma acestei întâlniri, reflectă în întregime rezultatele discuțiilor care au avut loc recent între partea română și cea italiană.

În același timp, precizăm că dialogul dintre ambasadă și asociațiile de producători agricoli a avut ca singur scop sprijinirea lucrătorilor români din Italia, având în vedere prezența în Peninsulă a unor cetățeni români care au fost afectați de restrângerea activității economice, în contextul COVID-19.

În cadrul acestor discuții, nu au fost avansate propuneri de cifre și nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români, ambasada neavând o astfel de atribuție.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

România reiterează disponibilitatea de colaborare cu Italia pentru a identifica o soluție, pe fondul complexității fără precedent din statele noastre. Orice soluție trebuie sa se încadreze în regulile prevăzute de ordonanțele adoptate de Guvernul României pentru gestionarea efectelor epidemiei de COVID-19.

De asemenea, ambasadorul a sugerat autorităților italiene, în cadrul discuției, să aibă în vedere și forța de muncă română deja prezentă în Italia, ținând cont de posibilitatea de a redirecționa cetățenii români care au rămas fără o sursă de venit, în contextul COVID-19, către oportunitățile de muncă în domeniul agricol.

Subliniem faptul că problematica lucrătorilor români din Italia este în permanență în atenția Ambasadei României în Italia, prioritară fiind asigurarea respectării drepturilor și a protejării statutului acestora.

@rotalianul