Ambasada României în Italia prezentă la evenimentele organizate de mediul asociativ românesc din zona de competență

În contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României, Ambasada a fost prezentă la evenimentele organizate de mediul asociativ în zona de competență consulară a misiunii diplomatice, în semn de prețuire pentru implicarea comunității în promovarea unității și a tradițiilor românești. Cu această ocazie, a fost transmis un îndemn la respect, mândrie și recunoștință față de jerta înaintașilor noștri, motiv de a privi cu încredere și speranță către viitor, se arată pe pagina Facebook a instituției diplomatice române.

La data de 1 decembrie 2019, ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan a participat la a III-a ediție a Festivalului „Benone Sinulescu”, organizat de asociația culturală „ROMIT TV”, la Sala Palacavicchi din Roma. La spectacol au fost prezenți peste 3.000 de români care au asistat la un concert de muzică populară și dansuri, cu participarea unor artiști români din Italia și din România.

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, alături de artistul Benone Sinulescu. Foto: Ambasada României în Italia
Ambasadorul George Bologan alături de copii români la evenimentul organizat de Romit TV

În aceeași zi, un reprezentant al misiunii diplomatice, consulul Cosmin Gabriel Ungureanu, a participat la evenimentele organizate de Asociația „Răzeșii” în Montalto di Castro. Cu acest prilej, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane, la Monumentul Soldaților Români din localitate și o slujbă de pomenire în memoria soldaților români căzuți la datorie. Diplomatul român a adresat mulțumiri reprezentanților Primăriei Montalto di Castro, localitate în care sunt înregistrați 900 de cetățeni români, foarte bine integrați și respectați de comunitatea locală.

Consulul Cosmin Gabriel Ungureanu la Montalto di Castro

La data de 30 noiembrie, un reprezentant al Ambasadei României la Roma a participat la evenimentul organizat de asociațiile „Vocea Românilor Vastesi” din Vasto și „Decebal” din San Salvo. Inițiativa a prilejuit atât sărbătorirea Zilei Naționale, cu poezii și cântece interpretate de un grup de copii români de la Școala Română din Vasto, cât și o discuție despre Revoluția din decembrie 1989, după proiecția unui film documentar pe aceeași temă. Diplomatul român prezent, consilierul Octavian Haragoș, a vorbit despre Unirea din 1918 și Revoluția din 1989, cu accent pe unul dintre elementele care a caracterizat ambele momente istorice: dezideratul comun de libertate.

Consilierul Octavian Haragoș din cadrul Ambasadei României în Italia la evenimentul organizat de asociațiile „Vocea Românilor Vastesi” din Vasto și „Decebal” din San Salvo
Copii români la evenimentul organizat de asociațiile „Vocea Românilor Vastesi” din Vasto și „Decebal” din San Salvo

De asemenea, în ziua de 30 noiembrie, ministrul consilier George Miloșan a participat la manifestarea organizată la Viterbo de Asociația Alianța Românilor din Italia – filiala Roma și de Liga Studenților Români din Străinătate – filiala Italia. Evenimentul a cuprins un amplu program artistic în cadrul căruia au evoluat artiști români din Italia, dar și o dezbatere despre evenimentele din 1989.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Ministrul consilier George Miloșan la Viterbo
Copii români la evenimentul organizat la Viterbo

Din partea autorităților italiene a fost prezent Giovanni Arena, primarul orașului Viterbo.