Ambasada României în Italia: Procedura de obținere a adeverințelor consulare de cazier judiciar

Ca urmare a modificărilor Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, a fost legiferată competența misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României (MD/OC) din străinătate de a elibera cetățenilor, la cerere, adeverințe cu valoarea juridică a unui cazier judiciar, informează Ambasada României în Italia.

Adeverințele de cazier judiciar eliberate de misiunea diplomatică sau oficiile consulare se pot folosi numai în fața autorităților străine (în cazul de față, italiene) și pot fi solicitate de către cetățenii români, cetățenii străini sau apatrizi.

Procedura de eliberare a adeverințelor consulare de cazier judiciar este foarte simplă:

  • Programați online serviciul, pe www.econsulat.ro, la oficiul consular competent pentru zona în care locuiți.
  • În ziua și la ora programării, vă prezentați la oficiul consular cu un act de identitate românesc valabil (pașaport sau carte de identitate).
  • Adeverința de cazier judiciar se eliberează de regulă în ziua depunerii cererii la ghișeul consular, dacă în cazier nu există mențiuni, sau în 3-5 zile în cazul cazierelor cu mențiuni.
  • Serviciul de eliberare a adeverinței de cazier judiciar este gratuit. Adeverința are o valabilitate de 6 luni.

Dacă instituțiile italiene solicită în mod expres certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritățile competente din țară, puteți solicita în continuare certificatul de cazier judiciar eliberat de structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne din România, prin intermediul oficiului consular.

În acest caz, prin oficiul consular se poate obține inclusiv aplicarea apostilei pe certificatul de cazier judiciar. Apostilarea este necesară pentru ca documentul să fie recunoscut în străinătate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, certificatul de cazier judiciar se mai poate obține din România prin intermediul unei procuri speciale, eliberată de oficiul consular. Prin această procură specială puteți împuternici o terță persoană din România să solicite eliberarea documentului în numele dvs.

Programarea la consulat pentru obținerea cazierului judiciar se face accesând www.econsulat.ro – secțiunea „Obținere acte din România”, apoi „Cerere pentru cazier judiciar/adeverință de cazier judiciar”.

Distribuie acest articol