Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a avut la 19 aprilie 2022, prima reuniune cu reprezentanții comunității românești din Italia. La reuniune au participat și șefii celor șapte oficii consulare din Italia, se menționează pe pagina Facebook a Ambasadei României în Italia.
Întâlnirea cu noul ambasador al României în Italia s-a bucurat de un număr ridicat de participanți, președinți de asociații, lideri ai cultelor și jurnaliști români acreditați în Italia, dornici să împărtășească din experiența acestora în peninsulă, dar și de a prezenta proiectele pe care le au în vedere în viitor, realizabile inclusiv cu sprijinul ambasadei.
Ambasadorul român a prezentat participanților prioritățile de mandat în ceea ce privește relația cu comunitatea, cu accent pe:
- îmbunătățirea calității și facilitarea accesului la serviciile consulare, prin demararea unor campanii de informare pe teme consulare în mediul online și în teritoriu și prin organizarea unui număr crescut de consulate itinerante în zonele aflate la distanțe considerabile de oficiile consulare de carieră;
- consolidarea și diversificarea activității Biroului Atașatului de muncă și protecție socială din cadrul Ambasadei printr-o prezență susținută în rândul comunității, deplasări în teritoriu, organizarea de sesiuni tematice live pe rețelele sociale ale ambasadei, oferirea de informații celor interesați la sediul oficiului consular de la Roma.
De asemenea, ambasadorul român a anunțat intenția de a organiza periodic întâlniri cu reprezentanții comunității românești, cu scopul creșterii coeziunii şi al stimulării implicării prezenţei românilor în viaţa societăţii italiene.
A asigurat pe cei prezenți de întreaga deschidere a instituției ambasadei și a oficiilor consulare către cetățeni și în slujba interesului lor și a făcut apel la un dialog constructiv, bazat pe încredere și respect reciproc, și la unitate:
„Comunicarea poate să determine respectul de sine al comunităţii şi să educe la o cultură a solidarității. Unitatea noastră este fundamentală, într-o lume supusă unor provocări extreme și în care dorința de dezbinare reprezintă, din păcate, doar una dintre armele utilizate. În ultimul deceniu, o parte din aceste semințe ale dezbinării au fost sădite și în sânul statelor democratice prin intermediul rețelelor sociale, adesea sub falsul pretext al libertății de expresie. De aceea, fac apel la dumneavoastră de a da mai mult ca oricând dovadă de unitate în comunitățile din care faceți parte fiecare, o unitate în sensul civic al termenului!”