Ambasada României în Italia: Videoconferință cu reprezentanţii asociaţiilor de români, ai cultelor şi ai presei de limbă română

Ambasada României în Italia a organizat marți, 19 mai, o videoconferință cu reprezentanţii asociaţiilor de români, ai cultelor şi ai presei de limbă română. Evenimentul s-a bucurat de participarea consilierului de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, doamna Sandra Pralong, și a secretarului de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, domnul Ovidiu Burdușa.

Discuțiile au abordat subiecte precum provocările cu care se confruntă românii din Italia în această perioadă marcată de pandemia cu coronavirus, posibilitățile de colaborare pe mai departe pentru a eficientiza modul în care asociațiile și autoritățile vin în sprijinul cetățenilor români, accesarea proiectelor finanțate prin programele derulate de DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni).

În ce privește repatrierea cetățenilor români aflați pe teritoriul Italiei, ambasadorul George Bologan a ținut să precizeze în discursul domniei sale că zborurile care au fost organizate până în prezent pentru muncitorii sezonieri și turiștii pe care pandemia de coronavirus i-a blocat pe teritoriul acestei țări, nu au fost în competența Ambasadei României în Italia, ci au fost organizate în urma colaborării și intervențiilor altor instituții, precum Ministerul Afacerilor de Interne, cel de Externe sau/și ministerul Sănătății. „Italia este într-o zonă roșie, din acest motiv zborurile au fost suspendate, există niște coduri care trebuie respectate și care nu le-a inventat niciunul dintre noi. Ne-am fi bucurat să avem zboruri săptămânale, dar nu a depins de noi și acest lucru nu a fost posibil.” Un număr de aproximativ 1.000 de cetățeni români au fost repatriați din Italia în ultimele două luni.

În privința cetățenilor români care lucrează pe teritoriul Italiei, domnul ambasador a declarat că „respectarea drepturilor și a demnității cetățeanului român este unul dintre obiectivele noastre.” Ambasada a publicat în această perioadă pe site-ul insituției și pagina Facebook informații detaliate cu privire la drepturile de muncă și sociale, precum și contacte utile. Informațiile pot fi găsite aici.

O problemă adusă în discuție în cadrul întâlnirii a fost cea a centrelor comunitare și a campaniilor de informare a lucrătorilor români cu privire la drepturile lor. Ovidiu Burdușa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit despre campania de informare „Fii Responsabil!” adresată cetățenilor români care pleacă în această perioadă peste hotare și care conține informații privind riscurile la care se pot expune aceștia în context COVID-19, precum și condițiile de muncă sau măsurile de protecție și restricțiile impuse în diverse state. „Vom organiza noi campanii de acest fel în luna august, când românii obișnuiesc să se întoarcă în țară și sper că ele vor ridica nivelul de conștientizare în rândul celor care doresc să plece la muncă în străinătate.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Secretarul de stat a susținut de asemenea o expunere în ce privește proiectele primite din partea românilor din diaspora, marea majoritate dintre acestea axându-se pe educație, cultură și mass-media. „Comisia deja analizează dosarele depuse și va stabili care sunt proiectele eligibile. Odată încheiat procesul de evaluare vom publica pe site-ul DRP lista proiectelor aprobate și a celor respinse, cu punctajele și sumele aprobate.” A doua sesiune de prezentare a proiectelor va avea loc în lunile august sau septembrie, a precizat Ovidiu Burdușa.

Consilierului de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, doamna Sandra Pralong, a făcut un apel la unitate, solidaritate și colaborare între asociații și românii din Italia.

Ambasada României în Italia: Videoconferință cu reprezentanţii asociaţiilor de români, ai cultelor şi ai presei de limbă română. Foto: Rotalianul – Revista românului din Italia