Ambasadorul Italiei în Ucraina refuză să fugă. „Vreau să rămân aici să-i ajut pe italienii noștri care ne cer ajutorul”

În timp ce personalul ambasadelor tuturor celorlalte țări din lume au părăsit sau sunt pe cale să părăsească Ucraina, ambasadorul Italiei de la Kiev, Pierfrancesco Zazo, a decis să își riște propria viață pentru a-i ajuta pe compatrioții săi din această țară care au nevoie de asistență. Potrivit ziarului Corriere della Sera, circa 100 de cetățeni italieni s-au refugiat la sediul Ambasadei italiene din capitala Ucrainei, neavând un loc sigur în care să se retragă.

„Aș vrea să rămân aici pentru a-i ajuta pe italienii noștri care ne cer ajutorul. E datoria noastră, nu-i putem abandona”, i-a spus ambasadorul Zazo ministrului de Externe italian, Luigi Di Maio.

Alături de ambasadorul Italiei, a rămas acolo și echipa sa, decizia fiind luată în contextul în care mulți cetățeni italieni, care sunt rezidenți în Kiev, au decis să rămână în capitala Ucrainei, în ciuda războiului anunțat.

„Așa au preferat ei, au familii aici, activitățile antreprenoriale și nu credeau cu adevărat că va fi război”, a declarat ambasadorul Zazo, contactat de jurnaliștii de la Corriere della Sera.

Ambasada Italiei de la Kiev este singura misiune diplomatică în acest moment care și-a adăpostit conaționalii în interior, mai scrie sursa citată. Printre cetățenii italieni refugiați în interiorul ambasadei se numără și familii cu nou-născuți.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Devotamentul tău este exemplar. Mulțumesc pentru tot, mulțumesc întregului personal al Ambasadei noastre de la Kiev, care a rămas operativă pe deplin chiar și în aceste ore grele”, a transmis Luigi Di Maio personalului diplomatic.