Ambasadorul României în Italia, George Bologan: Avem nevoie în comunitate de informații și atitudini constructive

Ambasada României în Republica Italiană a găzduit, la 18 septembrie 2019, o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din regiunile Abruzzo, Campania, Lazio, Sardinia și Umbria, cu participarea unei delegații conduse de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

În discursul său, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a adresat conaționalilor invitația de a nu fi patrioți doar pentru o zi sau eveniment, deoarece patriotismul este o stare sufletească care se manifestă prin curajul de a schimba lucrurile rău croite și de a ne raporta la valorile etice care contribuie la gradul de civilizație al unei societăți. De asemenea, șeful misiunii a făcut un apel de a înlocui vorbirea în zadar cu informații utile și atitudini constructive, pentru a preveni aspectele negative din comunitate.

Discuțiile de la întâlnirea din 18 septembrie au fost axate pe alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, prezentându-se noul cadru legislativ în care se va desfășura procesul de vot. Ambasadorul George Bologan a prezentat demersurile misiunii diplomatice de a veni în întâmpinarea conaționalilor prin creșterea numărului de secții din sfera de competență consulară, în funcție de prezența cetățenilor români în teritoriu, de solicitările acestora și de prezența la vot, la scrutinurile precedente.

Totodată, sporirea capacității de procesare din secțiile de vot, prin implicarea unui număr de maxim 15 membri, și desfășurarea votării pe parcursul a trei zile (de vineri până duminică, pentru ambele tururi), vor contribui la fluidizarea semnificativă a votului. În același timp, G. Bologan și-a exprimat dezamăgirea față de numărul redus al cetățenilor din Italia înscriși pentru votul prin corespondență, care permite exercitarea dreptului de vot de acasă, în mod sigur și simplu.

Ambasada va continua, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale, eforturile susținute de informare a românilor cu privire la desfășurarea votului în Italia, o bună implicare a mediului asociativ, a presei și a cultelor fiind necesară în acest sens.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Ambasada României în Republica Italiană, întâlnire cu reprezentanții comunității românești

Despre eveniment puteți afla mai multe citind articolul Ministrul Natalia-Elena Intotero, întâlnire la Roma cu membrii comunității și cu românca decorată de președintele Italiei.