Ambasadorul României în Italia: Să fim purtători vrednici în lume ai numelui de român! La mulți ani!

Ambasada României în Italia a publicat pe pagina Facebook mesajul ambasadorului României în Italia, San Marino și Republica Malta cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni 2020, sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii mai:

„Stimați compatrioți,
Anul trecut, de Ziua Românilor de Pretutindeni, ne apropiam de încheierea unei perioade unice în istoria țării noastre: deținerea cu succes, în primul semestru 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, performanță care a demonstrat valoarea noastră ca popor pe continent și în lume.

Anul acesta ne aflăm după trei luni de criză, de o dificultate unică pentru noi și pentru umanitate, fără să știm dacă sfârșitul acesteia este aproape.
Nu doresc să fac un discurs antitetic sau filozofic, dar trebuie să subliniez cât de departe suntem de momentul când ne vom putea controla destinul, dacă un asemenea moment există cu adevărat.

Este de datoria mea, în acest context, dragi români din Italia, San Marino și Republica Malta, să vă transmit mulțumiri pentru modul cum ați înțeles să depășiți dramatismul acestei perioade, pentru spiritul de sacrificiu și unitatea manifestată în fața unui dușman invizibil cu ochiul liber, cu efecte care au produs tragedii în multe familii. Ați fost apreciați pentru solidaritatea cu prietenii și vecinii noștri aparținând celor trei națiuni care ne-au primit și adăpostit în mijlocul lor. Solidaritatea rămâne sentimentul esențial al omenirii în fața oricărei provocări și sper ca liderii lumii de astăzi și fiecare dintre noi să învățăm această lecție care, cu siguranță, va rămâne în manualele virtuale ale generațiilor viitoare.
Perioada de sacrificiu nu a trecut și, probabil, vom avea de înfruntat dificultăți sporite în toate dimensiunile vieții noastre. Uniți, însă, între noi – indiferent că ne aflăm în țară sau în diaspora – solidari cu gazdele noastre, responsabili și consecvenți în fața primejdiei de oriunde ar veni aceasta, vom putea – sunt sigur – depăși orice obstacol.

Să nu uităm că oriunde am decis să ne stabilim, bunul renume de român depinde în primul rând de noi și de alegerile pe care le facem. La fel cum ne dorim ca mediul înconjurător să fie curat, la fel să evităm poluarea civilizației și a valorilor neamului nostru!
Ca unul dintre românii din afara țării, îmi doresc să fim purtători vrednici în lume ai numelui de român! La mulți ani!

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

George Gabriel Bologan
Ambasador”