Anamaria și spiritul Crăciunului românesc departe de casă. „Am împodobit toată vitrina în alb să ne treacă dorul de casă”

„În România avem multă zăpadă de Crăciun și am vrut să decorăm întreaga vitrină în alb pentru a crea un pic atmosfera sărbătorilor de acasă și așa să ne mai treacă dorul și nostalgia pe care o simțim în aceste zile”, povestește Anamaria Alexe, proprietara brutăriei Alexe din via del Fagiano, Livorno, pentru publicația italiană Il Tirreno.

De douăzeci de zile încoace, magazinul româncei noastre s-a transformat „într-un mic iglu” scriu italienii de la sursa citată mai sus. Un iglu făcut din fulgi de nea, oameni de zăpadă, reni și nelipsitul Moș Crăciun. „Împreună cu prietena mea Georgiana, am făcut doi oameni de zăpadă, unul îl ajută pe Moș să-și împacheteze cadourile, celălalt decorează un brăduț. Cu brațele sale ține o crenguță pe care pune un ornament. În jurul lor, sunt luminițe colorate, lumânări și globulețe desenate. Pentru noi este un decor foarte drăguț, specific sărbătorilor de iarnă, care crează atmosfera Crăciunului de acasă. În România aceste zile sunt foarte frumos sărbătorite și nu vrem să ne pierdem tradițiile.”, spune Anamaria Alexe.

Pentru a transmite mai departe ceea ce ele au trăit de mici în România, Anamaria și Georgiana la biserica din Via Verdi, îi învață pe copiii români tradițiile și obiceiurile sărbătorilor de iarnă din țara lor de origine. „Îi învățăm pe copii dansurile și cântecele țării noastre, creem ambientul Crăciunului românesc, cu tradiții și cu valori profunde. Vrem ca ei să nu-și uite originile și identitatea proprie. În această perioadă în România se fac multe serbări, cu datini și obiceiuri moștenite de la strămoșii noștri, Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru poporul nostru. Copiii care vin la biserică fac și multe decorații, multe desene pe această temă. Întregul grup de copii a fost invitat în satul lui Moș Crăciun la Villa Mimbelli.”

Două românce care asemeni milioanelor de români plecați departe de casă și de cei dragi, încearcă să creeze un miraj, un ambient, o atmosferă care să le aline dorul și nostalgia Crăciunului de acasă. Dorul lor și al celor care le vor trece pragul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol