Andreea, găsită moartă în Italia, la doi ani după ce a dispărut fără urmă. Procesiune comemorativă în amintirea sa

În seara zilei de 12 martie, orașul Jesi va fi martorul unei procesiuni comemorative în amintirea româncei Andreea Rabciuc, o tânără în vârstă de 27 de ani, dispărută pe 12 martie 2022 și găsită moartă pe 20 ianuarie din acest an, într-o casă abandonată din Castelplanio.

Inițiativa evenimentului aparține mamei tinerei, Georgeta, care, într-un gest de durere și speranță, a invitat prietenii fiicei sale și pe locuitorii orașului la un marș de solidaritate prin centrul localității Jesi, începând de la Arco Clementino până în piazza Federico II.

Scopul acestei procesiuni, desfășurată la exact doi ani de la dispariția tragică a Andreeei, are dublă semnificație, menționează Fanpage.

Pe de o parte, comemorarea vieții tinerei și, pe de altă parte, un apel vibrant la oprirea violenței împotriva femeilor, mama subliniind că moartea fiicei sale este un caz de violență de gen.

photo_2024-03-12_18-24-25
Andreea Rabciuc. Sursa foto: profilul facebook

„Intenția este aceea de a o comemora pe fiica mea, la exact doi ani de când a dispărut fără urmă. Cu acest eveniment, cerem de asemenea cu voce tare oprirea violenței împotriva femeilor, pentru că și în cazul ei tot despre asta este vorba” a declarat Georgeta Rabciuc, conform organizatorilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Andreea a dispărut fără urmă pe 12 martie 2022 și trupul neînsuflețit a fost găsit în ianuarie 2024, într-o casă de țară, abandonată. Nu se știe încă dacă tânăra s-a sinucis sau a fost ucisă și corpul dus în casa respectivă.

Iubitul ei, Simone Gresti, în vârstă de 44 de ani, este singurul suspectat de omor voluntar și instigare la sinucidere în acest caz.

Descoperirea corpului într-un loc care fusese percheziționat cu puțin timp după dispariția sa a adâncit misterul și a intensificat investigațiile.

Andreea a dispărut după ce a participat la o petrecere cu Simone Gresti și câțiva prieteni. Se pare că, după o ceartă, tânăra s-a îndepărtat de grup, fără telefonul mobil, acesta fiind reținut de Gresti, care a refuzat să i-l restituie.

Investigațiile au scos la iveală un mesaj tulburător găsit lângă rămășițele fetei, scris cu un marker negru pe o bârnă de lemn, în care făcea referire la Simone, menționând că, dacă ar fi avut telefonul la ea, ar fi sunat-o pe mama sa.

Acest ultim mesaj, considerat de unii un fel de testament, este analizat de experții carabinierilor din Roma, pentru a stabili dacă a fost cu adevărat scris de Andreea.

În timp ce comunitatea din Jesi își exprimă solidaritatea și durerea, Parchetul din Ancona continuă să caute răspunsuri în acest caz plin de mister, subliniind nevoia acută de justiție și de luare a unor măsuri concrete împotriva violenței de gen.