Andreea Mogoș din Italia, o campioană în scaun cu rotile. Multiplă medaliată la scrimă

Andreea Ionela Mogoș este o sportivă de origine română, multiplă campioană, care trăiește în Italia și reprezintă această țară la concursurile naționale și internaționale de scrimă (floretă). Născută în România, și-a petrecut copilăria la Vaslui, după care la vârsta de 14 ani s-a mutat împreună cu familia la Torino.

Povestea acestei sportive cu origini românești este una cutremurătoare și poate fi o adevărată lecție de viață pentru mulți dintre noi

La 18 ani viața Andreei Mogoș a suferit o întorsătură neașteptată. Se întorcea dintr-o vacanță petrecută în România și pe teritoriul Austriei a avut un teribil accident de mașină care a condamnat-o să-și petreacă pentru totdeauna viața într-un scaun cu rotile. Numai că Andreea a ales cu multă voință să transforme această condamnare într-o victorie și a făcut din viața sa o izbândă!

Azi se poate lăuda cu titluri mondiale și europene la scrimă în scaun cu rotile, plus bronz olimpic la Paralimpiada din 2016, de la Rio. Se pregătește intens pentru olimpiada de la Tokio, din 2020.

Deosebit de ambițioasă și determinată, Andreea care are acum vârsta de 30 de ani, nu practicase nici un sport înainte de drama pe care a suferit-o. Încurajată de fizioterapeuta sa, a început să practice baschet, tenis de masă și tenis de câmp, alegând în cele din urmă să performeze în scrimă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Andreea, multiplă medaliată la scrimă în scaun cu rotile

În anul 2013 a fost nevoită să ceară cetățenia italiană pentru a putea participa la competițiile internaționale. „În perioada în care am început eu cu scrima, cam în 2008, România nu avea această disciplină pentru persoanele cu dizabilități”, explică Andreea, de aceea reprezintă Italia la toate concursurile la care participă.

Jocurile Paralimpice de Vară de la Rio de Janeiro, 2016. Loredana Trigilia, Bebe Vio și Andreea Dobos. Foto: Augusto Bizzi

Palmaresul impresionant al Andreei la floretă conform libertatea.ro:

2016 – Paralimpiada de la Rio, bronz olimpic; 2017 –  Mondialele de la Roma, aur și argint; 2016 – Europenele de la Casale Monferato, argint și bronz; 2018 – Europenele de la Terni, aur, argint și bronz; 2016 – Cupa Mondială de la Pisa, argint; 2017 – Cupa Mondială de la Staanskanal, bronz; 2017 – Cupa Mondială de la Eger, aur și bronz; 2017 – Cupa Mondială de la Varșovia, bronz; 2018 – Cupa Mondială de la Eger, argint; 2018 – Cupa Mondială de la Varșovia, argint; 2018 – Cupa Mondială de la Tibilisi, aur; 2016 – Naționalele de la Roma, aur și argint; 2017 – Naționalele de la Gorizia, aur și argint; 2018 – Naționalele de la Milano, două medalii de aur.

Distribuie acest articol