Angajaţi din Asia înlocuiesc românii plecați în străinătate. Criza forței de muncă pe litoralul românesc

Angajatorii români din turism atrag atenţia că nu găsesc forţă de muncă pentru afacerile de pe litoralul românesc. Aceeaşi criză a fost şi în 2018, când patronatele s-au plâns de un deficit de 5.000 de angajaţi chiar cu câteva zile înainte de deschiderea sezonului estival.

„Găsitul forţei de muncă pe plan local devine tot mai greu de realizat. Anul acesta criza va fi mai agravată. Este un cumul de factori: scade natalitatea în fiecare an, o parte a tinerilor abandonează şcoala şi nu au calificări, alţii visează să meargă în străinătate, alţii vânează un loc de muncă în domeniul public unde salariile sunt mai mari decât în privat”, spune Dănuţ Jugănaru, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Navigaţie Constanţa.

Una dintre soluţiile pe care investitorii din domeniul turismului le au în vedere pentru acest sezon estival este aducerea forţei de muncă din ţări non UE, în special din Asia. Doar că acest lucru presupune respectarea unei legislaţii în domeniu care aduce şi câteva costuri pentru angajatori, scrie cotidianul Adevărul.

De ce sunt preferaţi angajaţii din Asia? Printre avantajele apelării la astfel de angajaţi se numără, în primul rând, stabilitatea (contracte de muncă ferme, semnate cu ei), predictibilitatea şi timpul alocat muncii. „Sunt mai muncitori. Nu fug la vecinul că dă cu 50 de lei în plus. Peste tot unde apar aceşti angajaţi exotici sunt bine primiţi, bine văzuţi şi dau o notă de exotism locaţiei respective şi asta este un plus. Este interesant să fii servit la masă de o filipineză”, spune Dragoş Răducan, vicepreşedinte FPTR.

Un alt avantaj este, în opinia directorului Camerei de Comerţ Constanţa, faptul că ei au o productivitate a muncii mai ridicată. „Asiaticii sunt obişnuiţi să muncească mai mult de 8 ore, chiar cer ei, în limita legislaţiei, să lucreze şi ore suplimentare. Dacă tot au venit aici şi sunt departe de familie, vor să lucreze mult şi să trimită banii acasă.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol