Angajatorul românului din Italia care a murit după ce a lucrat toată ziua sub soarele arzător este anchetat pentru ucidere din culpă

Costel Mereuță, în vârstă de 35 de ani și rezident în orașul italian Verona, a murit la data de 30 iulie 2020, după ce a lucrat o zi întreagă pe un șantier de construcții, sub soarele arzător. La o săptămână de la decesul conaționalului nostru, procuratura din Pordenone a deschis un dosar penal pe numele angajatorului său, titularul societății „PMD Energia S.R.L.” din Padova, care va fi anchetat pentru ucidere din culpă.

Tragedia s-a produs la Rivarotta, o fracțiune a comunei Pasiano din provincia Pordenone, unde societatea menționată mai sus are un șantier de construcții în care-și desfășura activitatea și Costel Mereuță. Potrivit publicației Messaggero Veneto, lucrătorul român și alți doi colegi de-ai săi au început munca la ora 7:30 dimineața, au lucrat până ora 12:00, apoi au luat o pauză, iar la ora 13:00 au reluat activitatea. Cei trei muncitori se pare că efectuau săpături pentru a introduce niște tuburi în pământ și au lucrat, practic, toată ziua sub soarele arzător al verii.

În jurul orei 17:00, Costel a început să se simtă rău, iar colegii lui au chemat imediat o ambulanță. Pe lângă personalul medical, la fața locului s-a prezentat și o echipă a carabinierilor pentru a verifica dacă s-au respectat normele legale de muncă și au consemnat declarațiile celor doi colegi ai săi. Tânărul muncitor român a fost transportat apoi la spitalul din Pordenone, iar câteva ore mai târziu, în jurul orei 21:00 mai exact, inima sa a cedat și Costel a murit. Medicii au declarat că decesul s-a produs în urma unui stop cardiac provocat de temperaturile ridicate și de expunerea îndelungată la soare.

Procuratura din Pordenone a deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauza decesului și pentru a atribui eventuale responsabilități, investigațiile fiind conduse de procurorul Monica Carraturo. În cursul zilei de ieri, 5 august 2020, medicul legist Michela Frustaci a executat autopsia asupra trupului neînsuflețit al românului pentru a verifica dacă decesul a fost provocat de temperaturile ridicate la care acesta a fost supus la locul de muncă sau dacă au contribuit și alte boli de care Costel Mereuță este posibil să fi suferit.

Ceilalți doi colegi ai victimei au fost afectați și ei de canicula în care au lucrat în acea zi, dar nu au ajuns să fie internați în spital. Procuratura așteaptă acum rezultatele autopsiei și, între timp, se fac verificări pentru a vedea dacă au fost respectate normele de siguranță la locul de muncă pentru astfel de situații, precum și dacă raportul de lucru era înregistrat sub forma unui contract de muncă în conformitate cu legea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI