ANPC: Blue Air și-a bătut joc de oameni. Persoanele păgubite sunt invitate să depună plângere la Protecția Consumatorilor

Mii de români rămași în afara țării în urma suspendării zborurilor Blue Air vor fi aduși în țară cu ajutorul companiei Tarom.

TAROM primește 5 milioane de lei, de la buget, ca să-i aducă acasă pe românii abandonați de Blue Air în aeroporturile din Europa. Decizia a fost luată de Guvern într-o reuniune de urgență, după ce compania low cost a decis, brusc, să își anuleze toate zborurile, până luni, 12 septembrie.

Nicio măsură nu a fost luată încă pentru cei care ar fi trebuit să zboare din România în străinătate și aveau bilete cumpărate.

Ce pot face persoanele păgubite a anunțat la Digi24 Horia Constantinescu, președintele ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor):

„În această situație ar trebui să se adreseze în primul rând companiei aeriene, dar având în vedere situația adresarea trebuie făcută și către ANPC, pentru a centraliza toate sesizările în vederea cercetării din punct de vedere penal al companiei Blue Air.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu este prima dată când compania a anulat curse în ultima clipă fără să anunțe pasagerii. În luna iulie a acestui an, au existat o sumedenie de plângeri la adresa Blue Air, din partea pasagerilor ale căror curse au fost anulate fără să nicio explicație și fără să li se returneze banii pe bilete.

În acest context, ANPC a aplicat la momentul respectiv o sancțiune de două milioane de euro, companiei Blue Air, care ar fi trebuit achitată în maxim 10 zile. Nici până în ziua de azi, două luni mai târziu, compania aeriană nu a achitat valoarea amenzii.

„Noi am sancționat cu două luni în urmă această companie pentru că și-a bătut joc la propriu de peste 73.000 de consumatori, datorându-le undeva, în jurul a 14 milioane de euro. Această companie, șantajând cumva statul român dorește să nu plătească taxele de mediu, dorește să nu ramburseze banii consumatorilor și dorește să o facă legal ascunzându-se în spatele ideii că este un mare operator român care aduce beneficii statului. Care sunt aceste beneficii, întreb retoric? Nu cumva mai mari beneficii ar fi avut nu numai statul, dar și consumatorii dacă le-ar fi respectat drepturile?

Suntem într-o situație jenantă, înțeleg că în felul acesta se dorește forțarea mâinii autorităților prin tratarea cumva preferențial a acestei companii.”

„Se strânge lanțul în jurul unei activități ce pare administrată greșit, ori intenționat greșit”, a mai  afirmat Horia Constantinescu.

Președintele ANPC este de părere că Blue Air ar avea în plan să intre în insolvență și să își mute activitatea și zborurile pe o altă companie

„Pentru pasageri, insolvența ar însemna că, la momentul la care noi redactam primul proces verbal, aflam de la reprezentanții companiei că au aproximativ 683 de mii de rezervări făcute, gândiți-vă dacă parte dintre acești consumatori au și achitat biletele în avans, cam la ce nivel se va ridica suma finală a datoriilor acestei companii.

Mai mult decât atât, noi impuneam în urmă cu două luni să nu mai promoveze organizarea de curse dacă acestea nu sunt asigurate în sensul de a avea avionul, de a avea personalul, pentru că nu de puține ori au anulat curse din lipsa personalului, de a avea toate taxele plătite, în așa fel încât să nu există nicio umbră de îndoială legată de efectuarea cursei respective.

Reprezentantul companiei este cel care ne-a spus că va lua în calcul mutarea activității pe o altă companie. Nu am inventat noi acest lucru, pentru că nu aveam de unde să știu planurile ascunse ale structurii acționariatului și ale celor care administrează activitatea companiei Blue Air.”

Distribuie acest articol