Anvelopele de iarnă în Italia, perioada în care sunt obligatorii. Amenzi de peste 300 de euro pentru cei care nu respectă legea

Începând din 15 noiembrie și până pe 15 aprilie 2022, anvelopele cu marcaj M+S (Mud -fango- și Snow -neve-) devin obligatorii în Italia pe anumite șosele. Alternativ, este necesară deținerea lanțurilor de zăpadă în mașină. Regula este impusă de articolul 6 din Codul rutier (legea nr.120 din 29/07/2010).

Toate anvelopele de iarnă montate pe autoturisme trebuie să fie omologate, conform prevederilor art. 75, alin. 3-bis din Codul Rutier, informează Corriere della Sera.

Mai exact, marcajul M+S este o autocertificare a producătorului care „certifică” că pe suprafețe alunecoase, precum noroi și zăpadă, aceste anvelope garantează mai multă aderență decât anvelopele de vară.

Pe lângă marcajul M + S, unele anvelope de iarnă pot avea și simbolul fulgului de zăpadă în interiorul unui munte cu trei vârfuri, ceea ce indică anvelope și mai eficiente pe suprafețe cu aderență redusă (nu este esențial să fie în conformitate cu Codul Rutier).

Șoferii care nu respectă legea respectivă riscă penalități de la circa 85 euro până la 338 euro (59,50 euro dacă se plătește în termen de 5 zile) dacă circulă pe autostradă. În cazul străzilor din interiorul localităților, unde există ordonanță, amenzile variază de la 41 de euro la 169 de euro. Pe lângă amendă, șoferul va fi sancționat cu trei puncte penalizare la permisul de conducere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că reglementările și obligațiile privind această regulă se modifică între diferitele state europene, prin urmare, pentru a călători în afara Italiei este util să avem o imagine de ansamblu asupra metodelor adoptate de diferitele țări europene pentru conducerea pe timp de iarnă.

Distribuie acest articol