Apa ar putea fi oprită în Roma câte opt ore pe zi. Măsuri drastice din cauza secetei în Italia

„La Roma nu mai este apă!” Este semnalul de alarmă transmis de Nicola Zingaretti, guvernatorul regiunii Lazio, citat de agenția ANSA. „Avem doar 7 zile la dispoziție pentru a găsi soluții de alimentare a orașului cu apă suficientă, situația este deosebit de gravă.”

În prima jumătate a anului, la Roma a plouat doar 26 de zile, față de 88 în aceeași perioadă din 2016. Lacul natural Bracciano, care aprovizionează mare parte din capitală, este la un nivel critic, iar guvernatorul regiunii Lazio a ordonat închiderea conductelor spre oraș pentru a proteja fauna lacului. Ceea ce înseamnă că apa ar putea fi oprită în Roma câte opt ore pe zi, pe rând, în diferite cartiere.

Virginia Raggi, primarul Romei, declară: „Am anunțat imediat situația foarte gravă a lacului Bracciano și am adoptat o serie de măsuri. Sunt îngrijorată și sper să putem aproviziona cu apă toți cetățenii Romei, mai ales spitalele, pompierii și magazinele.”

Italia a avut parte de cea mai secetoasă primăvară din ultimii 60 de ani. În unele zone, cantitatea de precipitații a fost cu 80 la sută mai mică decât media obișnuită.

Autoritățile italiene anunță că două treimi din teritoriul național este afectat de secetă și de incendiile cauzate de aceasta, iar 10 regiuni din Peninsulă sunt pregătite să declare starea de calamitate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI