Apelul Ambasadei României din Italia pentru cetățenii români: nu lucrați fără un contract de muncă

Munca la negru – câștig pe termen scurt, dezavantaje pentru toată viața

Și în Italia taxele pe care un angajator trebuie să le plătească la stat sunt împovărătoare, iar munca la negru este un fapt frecvent și adesea o condiție la angajare.

Acceptarea acestei condiții de către cetățenii români depinde de gradul de nevoie al celui care își caută un loc de muncă, de salariul oferit „în mână” și, de multe ori, de faptul că angajatul nu știe la ce renunță de fapt când acceptă munca la negru și la ce riscuri se expune.

Apelul autorităților române: nu lucrați fără un contract de muncă!

Ambasada României în Italia face un apel pe site-ul său oficial, către cetăţenii români interesaţi să lucreze în Italia să analizeze cu atenţie ofertele de muncă şi să se asigure că raportul de muncă se va desfăşura în baza unui contract de muncă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cetățenii români care întâmpină o problemă de muncă pe teritoriul Italiei trebuie să depună o plângere la autorităţile italiene înainte de a se întoarce în România.

În cazul victimelor traficului de persoane, pot apela numărul verde 800.290.290, activ 24 de ore din 24, de la care pot primi asistenţă, inclusiv în limba română.

Sfătuim persoanele care doresc să lucreze în străinătate, ca înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale din România, ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul, în vederea solicitării de informaţii referitoare la înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă şi la sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul.

De asemenea, este necesar să se verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente:

  • ţara de reşedinţă;
  • denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax;
  • descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus;
  • durata contractului individual de muncă;
  • condiţiile de salarizare;
  • condiţiile de transport, de locuit;
  • condiţiile de protecţie socială.

Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.

Agențiile sau firmele de intermediere a locurilor de muncă din Italia

În Italia, potrivit legii, firmele de intermediere trebuie să se înscrie în mod obligatoriu în Registrul informatic al Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale, după ce au fost autorizate să desfăşoare acest tip de activitate. Accesând portalul cliclavoro.gov.it, puteţi verifica online dacă o societate este înregistrată în Registrul informatic menţionat anterior şi, în consecinţă dacă funcţionează legal. De regulă, societăţile de intermediere din Italia nu au dreptul să perceapă comisioane de intermediere de la lucrătorii intermediaţi.

Care sunt riscurile la care vă expuneți dacă lucrați ilegal?

  • întâmpinaţi dificultăţi în a vă înscrie la Registrul de evidenţă a populaţiei (Anagrafe) şi în a obţine dreptul de şedere, pentru perioade mai mari de trei luni;
  • sunteţi lipsiţi de protecţie socială; nu beneficiaţi de prestaţiile oferite de sistemul de securitate socială: alocaţia pentru nucleul familial, indemnizaţia de maternitate (în cazul femeilor), ajutorul de şomaj, pensia (neincluderea în stagiul de cotizare a perioadei lucrate), asistenţă medicală (în natură) în caz de boală, etc.;
  • puteţi avea retribuţii şi drepturi reduse faţă de cele stipulate în contractul colectiv de muncă aplicabil;
  • riscaţi să nu fie respectat programul de lucru şi timpul de odihnă legal;
  • puteţi fi angajat sub nivelul dvs. de calificare şi pregătire;
  • instabilitate crescută a locului de muncă;
  • e posibil să nu fie asigurate măsuri de protecţie şi securitate a muncii, ceea ce poate cauza producerea unor grave accidente de muncă soldate în anumite cazuri cu decesul victimelor;
  • puteţi întâmpina dificultăţi foarte mari în a obţine recunoaşterea drepturilor cuvenite în urma muncii prestate şi în a reclama angajatorul pentru nerespectarea reglementarilor în domeniul muncii;
  • există riscul crescut de a deveni victime ale exploatării şi traficului de fiinţe umane.

Pentru informaţii suplimentare în domeniul muncii şi asigurărilor sociale puteţi consulta site-ul Ambasadei României în Italia, secţiunea muncă şi afaceri sociale.

De asemenea, puteţi contacta ataşatul pe probleme de muncă şi sociale:

Tel: (0039) 06 806 96 326;

Fax: (0039) 06 808 4995;

E-mail: roma.social@mae.ro

E-mail: roma.social1@mae.ro

Adresa: Via Nicolo Tartaglia, nr. 36 – 00197 Roma.

Sursa articolului: Ambasada României în Republica Italiană – Muncă și afaceri sociale