Apelul unui avocat italian pentru comunitatea românilor din Italia: „este nevoie să mențineți în permanență contactul cu cineva apropiat”

Întotdeauna, cineva trebuie să știe unde te afli!

Asociația Avocatul Comunității din Roma, reprezentată de avocatul italian Giancarlo Germani invită toți cetățenii români rezidenți sau fără rezidență dar lucrează în Italia, în special cei fără forme legale, la negru, sau care și-au schimbat domiciliul, să comunice adresa la care lucrează sau locuiesc unor persoane de încredere din țară sau de aici, din Italia, inclusiv unor profesioniști cum ar fi avocați sau sindicaliști, asistenți sociali, rude sau simpli prieteni, astfel încât să fie întotdeauna cunoscut de cineva domiciliul sau locul lor de muncă, unde pot fi găsiți sau căutați în caz că sănătatea sau integritatea lor personală ar fi pusă în pericol.

Asociația condusă de avocatul Germani, intenționează să creeze o bază de date privată în care românii prezenți pe teritoriul italian care sunt singuri și care doresc să indice, pentru siguranța lor, adresa la care locuiesc sau muncesc, să poată să o facă în mod confidențial, secret, fără a le fi folosite datele în alt scop decât în cel statistic.

„Cazul recent al femeii române sechestrată timp de 10 ani în Calabria trebuie să ne conducă la o mai mare coeziune și solidaritate între noi și să organizăm forme simple de asociere care să garanteze o mai mare securitate generală și personală. Domiciliu la care locuiește sau lucrează  fiecare este foarte important să fie cunoscut pentru oamenii în care avem încredere mai ales atunci când este temporar și provizoriu”, se arată în apelul avocatului italian de pe pagina Facebook, Avocatul Comunității.

Dacă ați venit și intenționați să rămâneți în Italia mai mult de 3 luni, vă recomandăm: 

 • Dacă doriţi să rămâneţi în Italia pentru o perioadă mai mare de 3 luni, este necesar
  să vă înregistraţi la biroul de evidenţă a populaţiei din cadrul primăriei locale;
 • Prezentaţi-vă la Agenzia delle Entrate pentru obţinerea codului fiscal şi la
  unitatea spitalicească locală (ASL) pentru obţinerea cardului sanitar, respectiv
  pentru înscrierea la Serviciul Sanitar Naţional;
 • Dacă aveţi deja un loc de muncă trebuie să vă prezentaţi imediat la angajatorul
  dumneavoastră, iar când începeţi munca trebuie să obţineţi confirmarea
  înregistrării dumneavoastră în cadrul sistemului de asigurări sociale (la INPS,
  online sau apelând la serviciile gratuite ale uneia dintre instituţiile de asistenţă
  „Patronato”);
 • Dacă lucraţi ca lucrător autonom sau parasubordonat e necesar să vă
  înregistraţi la sediul INPS cel mai apropiat de locuinţa dvs.;
 • Este bine să deschideţi un cont bancar;
 • Dacă este cazul, este necesar să înregistraţi maşina deţinută;
 • Înscrieţi-vă imediat copiii în cadrul unei şcoli;

Atenție! Nu aveți încredere în persoane necunoscute care vă promit locuri de muncă în schimbul unei sume de bani, abia ajungeți la un loc de muncă, chiar dacă lucrați la negru, mențineți în permanență legătura cu rudele, prietenii sau alte persoane de încredere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu uita: întotdeauna, cineva trebuie să știe unde te afli!