Asistent medical român în Italia: În plină pandemie mondială cadrele sanitare din țara noastră își spală halatul acasă

Se spune că în spitalele din România bolnavul intră cu o boală și iese cu două, ceea ce de multe ori se adeverește, iar lipsa respectării regulilor de protecție și igienă este una dintre cauzele care duc la acest nefericit aspect. Câți dintre noi nu au văzut, atunci când s-au aflat în preajma marilor spitale din țară, cadre sanitare ieșite pe stradă cu încălțămintea și halatele folosite în interiorul unităților medicale? Oameni care apoi se întorc în secțiile spitalului respectiv și intră în contact cu bolnavii cu o imunitate scăzută și care deja se luptă cu bacterii, microbi, viruși și boli de tot felul.

Dar nu numai atât, Daniel Grădinaru, un asistent medical român în vârstă de 35 de ani, care lucrează acum în Italia, atrage atenția asupra unei alte reguli de igienă ignorată în țara noastră. El spune că majoritatea cadrelor medicale din România continuă să-și spele halatul acasă, ceea ce este contrar normelor, deoarece duc microbii din spital acasă și microbii de acasă în spital. „În Italia îți pierzi jobul dacă faci asta”, a declarat Daniel pentru Libertatea.

Asistentul medical român lucrează la Spitalul Maggiore din Bologna și despre plecarea sa din țară a afirmat:

„Am plecat acum 10 ani din România din cauza compromisurilor din sistemul medical. Am lucrat ca asistent medical la Spitalul de Urgență pentru copii «Sfânta Maria» din Iași și am văzut monstruozități. Nu am vrut să mă las deformat de un sistem defect”.

Îmbrăcămintea și încălțămintea cadrelor medicale, în interiorul unităților sanitare, este foarte importantă pentru siguranța pacientului. Daniel Grădinaru spune că a luat legătura cu foștii colegi și are informații că aproximativ 80% din asistenții, infirmierele și medicii din România continuă să-și spele halatul acasă. „Acest obicei este împotriva oricăror protocoale de igienă. Am sunat colegi de la mai multe spitale din țară și mi-au confirmat că în continuare fac acest lucru. Își cumpără din banii lor îmbrăcămintea de spital și tot ei o și spală”, explică Daniel.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Italia există în spitale tonomate cu haine sterilizate

„Nu ai voie să aduci nimic de acasă în spital. Cu aceeași cartelă cu care intri în spital, te pontezi și cu care mănânci la cantină, te duci la tonomatul de la intrare și îți iei un rând de îmbrăcăminte sterilizată și călcată: pantaloni, bluză și halat. Fiecare avem dreptul la 3 schimburi pe zi. Și tot la tonomat ne lăsăm îmbrăcămintea folosită”, a spus Daniel Grădinaru pentru sursa citată.

Românul a mai precizat că în Italia bluzele echipamentului personalului sanitar trebuie să fie cu deschidere în față, cu capse, nu cu nasturi, pentru a fi ușor dată jos în caz de urgență, iar femeile care lucrează în spitale nu au voie cu încălțăminte cu toc sau cu fustă scurtă. „Dacă nu le respecți (regulile – n.r.) îți pierzi jobul. În România este carnaval în spitale. Fiecare își cumpără ce model și ce culoare vrea”.

Deși plecat de mult timp din țară, asistentul medical român nu a rămas nepăsător la situația aceasta, el a trimis anul trecut un email Ministerului Sănătății prin care îi atrăgea atenția ministrului Nelu Tătaru despre importanța asigurării de către spitale a hainelor medicale pentru toate cadrele angajate, precum și curățarea și sterilizarea lor. Nu a fost însă contactat de nimeni și nu a primit niciun răspuns. „Chiar îmi doresc ca România să arate măcar la acest aspect, aparent minor, dar foarte important, ca o țară europeană”, a mai spus românul nostru.

Puteți citi întregul articol aici: www.libertatea.ro/stiri/de-10-ani-in-italia-un-asistent-medical-roman-vorbeste-despre-o-regula-de-igiena-ignorata-la-noi-3570438