Consulatul din Roma: asistență gratuită pe probleme de muncă pentru românii din Italia

Ambasada României în Italia anunță că pune la dispoziția cetățenilor români din această țară asistență gratuită pe probeme de muncă, în cadrul Consulatului român din Roma.

Pe pagina oficială de Facebook a instituției apare publicat următorul anunț: „Atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia va fi prezent la sediul secției consulare din Roma, două zile pe săptămână, pentru a discuta cu persoanele interesate pe probleme de muncă.”

În fiecare zi de miercuri și joi, între orele 10.00 – 13.00, la Secția Consulară a Ambasadei României la Roma – viale Libano, nr. 40 (Cartier EUR), românii din Italia vor putea afla răspuns gratuit la întrebările pe care le au cu privire la problemele de muncă întâmpinate pe teritoriul acestei țări.

O inițiativă lăudabilă, absolut necesară conaționalilor noștri și care sperăm să se extindă și la celelalte consulate românești de pe teritoriul Italiei.

Cu ce vă poate ajuta atașatul pe probleme de muncă și sociale

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • Vă informează cu privire la drepturile dvs. la locul de muncă sau la prestațiile de securitate socială (alocație pentru nucleul familial, indemnizație de șomaj, pensie etc.), precum și cu privire la demersurile pe care trebuie să le realizați pentru a intra în posesia respectivelor prestații;
  • În cazul încălcării drepturilor dvs. de muncă, sesizează autoritățile publice italiene cu atribuții în domeniul muncii și asigurărilor sociale;
  • Face demersuri pe lângă instituţiile cu atribuţii în domeniul muncii şi asigurării sociale pentru a se informa asupra situaţiei în care vă aflaţi şi pentru a se asigura că vă sunt respectate drepturile.

Ce nu poate face pentru dumneavoastră atașatul e probleme de muncă și sociale:

  • Nu vă poate găsi un loc de muncă, ci vă poate îndruma către instituțiile competente;
  • Nu se poate substitui avocaților în cadrul unor procese, nu poate interveni și nu poate influența procedurile legale din Italia;
  • Nu poate realiza investigaţii, anchete sau să se substituie autorităţilor locale, cu competenţe în domeniul muncii;
  • Nu poate prezenta în numele dumneavoastră cereri la instituţiile italiene pentru obţinerea prestaţiilor.

Cine este și ce poate face pentru noi atașatul pe probleme de muncă și sociale de la Ambasadele României din străinătate mai puteți citi aici.