Asociația Primo Passo și Grupul Vatra au răspândit „Spiritul Crăciunului” românesc la Torino

Românii din Torino s-au bucurat de magia sărbătorilor de iarnă, Duminică, 22 Decembrie, de-a lungul celei de-a doua ediții a spectacolului „Spiritului Crăciunului”, eveniment desfășurat la Conservatorul Giuseppe Verdi, se arată într-un comunicat al Asociației Primo Passo. Organizat de Asociația Primo Passo și Grupul Vatra, spectacolul a reunit 150 de artiști, printre care s-au numărat copii, artiști locali, dar și grupuri și interpreți sosiți din România și Franța.

Atmosfera a fost una de poveste așteptată de multă vreme de români. Zeci de copii cu stele luminate în mână, conduși de un altul care purta o stea mare, strălucitoare, au urcat pe scenă, apoi au coborât ușor, printre spectatori, cântând și făcând inimile publicului să vibreze de emoție.

Foto: pagina Facebook „Grupul Vatra”

A fost un concert minunat de care s-au bucurat atât dansatorii și interpreții, cât și publicul numeros. Dragostea de tradiții, de sat şi de obiceiuri, i-au determinat pe românii stabiliți pe alte meleaguri să vină la spectacol pentru a admira o latură a neamului nostru în cele mai frumoase detalii ale sale. Mai multe despre atmosfera de la acest spectacol ne-a povestit Ionut Arsu, directorul artistic al programului din acea seara magică:

«Deschiderea Spectacolului „Spiritul Crăciunului” a început cu melodia „Steaua sus răsare”, steaua ce vestește Nașterea domnului, o stea mare ce nu poate trece neobservată, iar apoi copiii au apărut cu „Legănelul lui Iisus” ce ne povestește despre locul unde el se naște și cum stătea, acolo, pe un deal frumos domnul nostru înfășat. Programul a continua cu „Cei Trei Crai de la răsărit” care au mers ghidați de stea să ducă daruri domnului. „O ce veste minunată” nu putea lipsi pentru că lumea trebuie să afle de nașterea lui Hristos.

Așa mi-am imaginat începutul și exact așa a ieșit. Cu emoții, cu acea liniște de poveste, acoperită de glasul unor oameni talentați și cu zâmbetul celor 70 de copii ce au umplut sala cu tandrețe, cu sinceritate și iubire. Românii din diaspora așteaptă tradiții, românul vrea să se simtă ca acasă atunci când vine la un spectacol de Crăciun. Și asta le-am oferit: căiuți, colinde în cor, dansuri populare din diferite zone ale țării, soliști cu voci și cântece de Crăciun ce au făcut să le vibreze sufletul, iar sunetul caprei să-l simtă la ureche și urătorii să le ureze de bine și să înceapă anul cu sănătate și belșug.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Foto: pagina Facebook „Grupul Vatra”

Și așa a fost! A fost cel mai frumos spectacol pe care asociația l-a realizat până acum. Oamenii au plecat acasă cu inima plină de bucurie, iar eu sunt extrem de satisfăcut. La mulți ani, Crăciun fericit!», ne-a povestit după spectacol directorul artistic al spectacolului și coreograful, Ionut Arsu.

În afara colindelor tradiționale pe scenă au evoluat artiști care au expus unele dintre cele mai vechi tradiții de pe teritoriul României: umblatul cu ursul, Căiuții și capra, obiceiuri milenare din vremea dacilor. După aceste obiceiuri care, inevitabil, au stârnit veselia, a venit rândul altor cete de colindători să bucure inimile spectatorilor cu urături și sorcova.

Pe scena Conservatorului Giuseppe Verdi din Torino au evoluat aproximativ 150 de artiști, după cum urmează: Spiridușii – „Vatra Copiilor”; New Voices Primo Passo, Profesor- Dirijor: Veronica Cucer; Corul Jeremiae Cantores (Profesor-Dirijor : Octavian Matei); Ansamblul Folcloric Ecoul din vale, din comuna Faraoani, județul Bacău; Corul din Marsilia; Vatra Strămoșească (Profesor coregraf Iurie Raileanu); precum și interpreții Mary Trifan, Miruna Cociobanu, Aspazia Ugurean, Victoria Chicicov, Claudia Bejan, Dana Gavriliu, Alex Năpârlică și Alexandrina & Marcel Bradu. Coregrafiile dansatorilor au fost realizate de instructorii Iurie Răileanu, Ionuț Arsu, Carmen Rotariu și Larisa Bunga.

Foto: pagina Facebook „Grupul Vatra”

După ce toți acești interpreți, iubitori de folclor autentic și păstrători de tradiții, au încântat inima publicului, pe scenă a urcat și o familie de români care au împărțit covrigi și dulciuri artiștilor, dar și celor prezenți în sală, drept recompensă.

Din partea autorităților române, la eveniment a fost prezentă Anastasia Pânzaru, reprezentanta Consulatului General al României la Torino: „Sunt onorată să mă aflu aici, printre dumneavoastră. Felicitări pentru minunata inițiativă pe care o aveți de fiecare dată când organizați astfel de lucruri frumoase pentru toată comunitatea românească. Felicitări pentru toată munca și efortul depus de toți cei care vă aflați aici. Sunteți minunați, aveți atâta determinare și atâta energie pozitivă, încât este imposibil ca cineva să nu primească astfel de lucruri frumoase pe care voi, aici, le săvârșiți. Vă doresc un Crăciun minunat, fericit, alături de cei dragi și clipe cât mai frumoase”, a declarat, vizibil impresionată de spectacol, Anastasia Pânzaru.

Totodată, autoritățile italiene au fost reprezentate de Sergio Durando delegat al biroului pentru imigranți (Ufficio per la Pastorale dei Migranti), care a ținut să dea asigurări în vederea menținerii dialogului cu comunitatea românească și pe viitor. „A fost o zi frumoasă pe care o voi purta în inimă. Astăzi am simțit inclusiv nevoia de a învăța limba română. Cunosc mulți români, dar încă nu vorbesc limba voastră. Cât despre aceasta seară, voi povesti despre ea în toate intervențiile mele publice pe care le voi avea. După cum bine știți, în Italia există această frică de celălalt, de cel străin, dar eu consider că cel care vine în Italia aduce cultură, frumusețe, artă, muzică. Mulțumim pentru această zi și pentru bogăția pe care o conferiți acestui oraș”, a spus Sergio Durando.

Prin spectacolul „Spiritul Crăciunului”, artiștii, dar și românii veniți în număr mare la spectacol, au demonstrat că dragostea de cultura tradițională nu cunoaște granițe. Și pentru că organizatorii își doresc ca astfel de evenimente să dea rod și să se întâmple tot mai des, Asociația Primo Passo a lansat deja invitația pentru următorul spectacol, care va avea loc pe 7 și 8 Martie, „Festivalul Primăverii”.

Foto: pagina Facebook „Grupul Vatra”

În discursul susținut la finalul spectacolului, președintele Asociației Primo Passo, Iurie Răileanu, a ținut să anunțe începerea cursurilor de limba română pentru români și italieni în luna februarie. „Pentru că ne dorim să continuăm aceste demersuri frumoase, vă anunț că din luna februarie vor lua startul și cursurile de limba română pentru copii, adulți, români și italieni. Pe de altă parte, doresc să vă mulțumesc că sunteți alături de copiii noștri. Atât de cei mici, cât și de cei mari. Și sperăm că, la următoarele evenimente, vom fi și mai mulți și mai uniți. Avem mereu nevoie de voi, pentru a face lucrurile acestea frumoase. Vă mulțumesc dumneavoastră și tuturor celor ce, timp de trei luni, au muncit pentru organizarea acestui spectacol. La mulți ani tuturor, Crăciun fericit!” a transmis Iurie Răileanu.

Distribuie acest articol