Asociația unei românce din Italia ajută de 20 de ani „badantele” să se integreze și să-și apere drepturile

O româncă sosită cu mulți ani în urmă în Italia, la Messina (Sicilia) a înființat asociația de voluntariat „Totius mundi una domus”, care ajută femeile de origine străină venite în această țară în căutarea unui loc de muncă să se integreze din punct de vedere social și să-și cunoască drepturile conform legislației italiene. În acest an asociația împlinește 20 de ani de la înființare.

Dorina Coman s-a stabilit la Messina în anul 1995, după ce s-a căsătorit cu un italian din partea locului, scrie vita.it. Pe atunci nu erau prea mulți români, nici în Sicilia și nici în restul Italiei, dar cu anii și în urma acordării dreptului de liberă circulație în Europa, Dorina a văzut cum tot mai mulți conaționali au ales să își caute de muncă în peninsulă.

Conștientă de nevoile și dificultățile pe care le întâmpină un cetățean străin venit pentru prima dată în Italia, românca nu a putut sta cu mâinele în sân și a înființat asociația „Totius mundi una domus” prin care acordă ajutor tuturor lucrătorilor imigranți. O anumită categorie îi stă însă mai mult la suflet decât oricare alta, cea a îngrijitoarelor de bătrâni venite în Sicilia din tot estul Europei și inclusiv din România. Mii de femei care și-au părăsit țara în ultimele decenii cu speranța de a construi un viitor mai bun pentru ele și pentru cei rămași acasă. Fiice, soții și mame care au luat drumul străinătății pentru a putea oferi o viață demnă familiilor lor.

Principala grijă a asociației „Totius mundi una domus” față de aceste femei este aceea de a le ajuta să se integreze în societatea italiană și de a le face cunoscute drepturile pe care le au la locul de muncă, astfel încât să nu poată fi exploatate de angajatori.

Deseori însă „badantele” se confruntă și cu alte probleme, nu doar cu cele de natură socială și de lucru. Singurătatea, suferința, poate și sentimentul de vinovăție că au lăsat un copil acasă, sau un părinte la fel de în vârstă ca persoana de care au grijă, le apasă sufletul și le copleșesc gândurile. «Ceea ce le lipsește cel mai mult este afecțiunea și încercăm să avem și acest rol de „familie” pentru ele, pentru că știu din experiență cât de mult ne pot lipsi cei dragi», mărturisește Dorina Coman.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La toate aceste trăiri ale „badantelor”, se adaugă munca neîncetată, prezența de 24 de ore din 24 în casa persoanei pe care o îngrijesc, 6 zile pe săptămână din șapte, într-un mediu care poate fi uneori greu de suportat, dar din care adesea este dificil să plece. Prin urmare, Dorina și ceilalți voluntari oferă acestor femei oportunități de socializare și integrare. În acest scop asociația a reușit să organizeze pentru o perioadă de doi ani, împreună cu alți parteneri precum Caritas, câteva aziluri de bătrâni și primăria din Messina, evenimente culturale pline de armonie, afecțiune și căldură sufletească, destinate publicului format în cea mai mare parte din femeile care lucrează ca îngrijitoare.

„Am fondat această asociație în anul 2000”, mărturisește Dorina Coman, „împreună cu alți trei prieteni, pentru a favoriza integrarea și incluziunea socială a persoanelor străine, cu o atenție deosebită asupra legilor și drepturilor care trebuie cunoscute de către aceastea. Ne dorim să fim o punte de legătură între acești oameni și instituțiile italiene, dar mai ales să le fim alături pentru a nu se simți singuri aici, departe de casă și de cei dragi.”