Asociație italiană a agricultorilor: „Cu românii în carantină, produsele agroalimentare italiene riscă să dispară”

Președintele asociației italiene Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti), Ettore Prandini, susține că producția agroalimentară „Made in Italy” se află în fază de risc datorită măsurilor luate de România în ceea ce privește carantina impusă muncitorilor români care se întorc în țară, dacă provin din localitățile italiene afectate de coronavirus.

„O măsură restrictivă unilaterală, anti-europeană și anti-italiană adoptată în afara cadrului comunitar european și care provine, în mod paradoxal, de la o țară care este un mare beneficiar de fonduri europene”, a spus Prandini, citat de agenția de presă Agenzia Nova, referitor la măsurile luate de Guvernul României.

„Măsura restrictivă de carantină pe o perioadă de 14 zile impusă de Ministerul Sănătății din România este adresată persoanelor care se întorc pe uscat în România din Veneto și Lombardia sau cele care călătoresc cu avionul în ultimele două săptămâni”, a mai spus președintele Coldiretti în cadrul unei întâlniri de lucru cu ministrul Muncii din Italia, Nunzia Catalfo.

„O decizie care a provocat anularea angajamentelor de muncă din partea cetățenilor români în Italia tocmai la sosirea primăverii, când activitatea este reluată pe câmpuri, cu riscul real de pierdere a culturilor naționale. Mai mult de 1/4 din (produsele agroalimentare – n.r.) Made in Italy de pe mesele italienilor sunt obținute din mâinile străinilor, care sunt 370 de mii de lucrători din 155 de țări diferite și care au găsit în mod regular un loc de muncă în agricultură, oferind astfel un procentaj de 27% din numărul total de zile lucrătoare necesare sectorului”, mai transmite Coldiretti.

Conform analizei făcută de asociația italiană, muncitorii români din agricultură sunt cei mai numeroși în Italia, cu 107.951 de locuri de muncă ocupate de aceștia, urmați de marocani (32.264) și senegalezi (14.165). Datele publicate de Coldiretti, care a colaborat la „Dosarul Statistic al Imigrării” din 2019, arată că multe sectoare agricole din nordul Italiei riscă să fie afectate de lipsa muncitorilor români, care sunt o parte bine integrată în țesutul economic și social. Asociația a dat drept exemple sectorul căpșunilor din Verona, cel vinicol din Friuli, al merelor din Trentino, sectorul fructelor din Emilia Romagna sau cel al strugurilor din Piemonte, dar și sectorul produselor din lapte din Lombardia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este necesară o acțiune la nivel național și comunitar pentru a preveni ca barierele nejustificate ale circulației lucrătorilor și a mărfurilor să fie plasate cu decizii improvizate de către statele UE și care să nu genereze o mare insstabilitate, precum și daune economice sau legate de ocuparea forței de muncă”, a mai adăugat președintele Coldiretti Ettore Prandini, subliniind totodată că „situația de urgență provocată de coronavirus afectează, din păcate, activitățile companiilor în mod substanțial.”