Asociație românească din Italia cere demisia Oanei Ursache de la șefia Departamentului Românilor de Pretutindeni

Asociația APS CUORE ETS din Piacenza, prin președintele Radu Nicolae, sindicalist român cunoscut și apreciat în Italia, a trimis o petiție adresată prim-ministrului Florin Cîțu, președintelui USR-Plus și parlamentarilor de diaspora, cerând demisia secretarului de stat Oana Ursache de la conducerea Departamentului Românilor de Pretutindeni: „Considerăm că la DRP nu există transparență și nu ne recunoaștem în acest secretar efemer, necunoscător ale adevăratelor probleme din Diaspora”.

Petiția este susținută și de alte asociații românești din Italia și specifică încă din primele rânduri că la DRP „în cele 100 de zile de ‘TRANSPARENȚĂ’ nu s-a făcut nimic”, iar atitudinea doamnei secretar de stat este „cea a unei parade personale, atât pe pagina Facebook a Departamentului, cât și în celelalte apariții, fiind mai mult un spectacol decât intervenții potrivite funcției pe care o deține.”

În documentul trimis autorităților române se mai atrage atenția asupra unor contradicții privind fondurile destinate proiectelor depuse la DRP de românii din diaspora. După ce a fost a publicat anunțul că nu sunt bani pentru finanțarea proiectelor respective, secretarul de stat a convocat luni, 14 iunie a.c., la sediul DRP, reprezentanți ai mass-media, parlamentari, reprezentanți ai asociațiilor, pentru a li se prezenta situația privind proiectele depuse.

Au fost prezenți 3 jurnaliști și un reprezentant al unei asociații, iar Oana Ursache a lipsit, fiind plecată într-o „vizită de lucru”, în Cipru. „Considerăm un adevărat act de aroganță politică și lipsă de respect pentru mass-media, care a fost oprită să difuzeze înregistrările”, se specifică în petiția Asociației CUORE.

„Prin prezenta solicităm tuturor forțelor politice înlăturarea imediată din funcția de Secretar de Stat a doamnei Oana Ursache care, din punctul nostru de vedere, dăunează grav atât proiectelor care așteaptă evaluarea și aprobarea, cât și a tuturor celorlalte proiecte blocate sau inactive”, putem citi în textul petiției pe care o prezentăm integral mai jos.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În același document se atrage atenția asupra unei alte probleme întâmpinată deseori de românii din străinătate și anume programările la consulate, instituții care fac cu greu față solicitărilor din cauza lipsei de personal. Asociația CUORE, împreună cu celelalte asociații care susțin această acțiune, dorește să cunoască modalitatea și condițiile prin care funcționarii sunt angajați și plătiți pentru activitatea dumnealor.

Redăm mai jos textul integral al petiției: