Atac terorist în Belgia, două persoane ucise de un adept al Statului Islamic

Doi cetățeni suedezi au fost împușcați mortal și o a treia persoană a fost rănită luni, 16 octombrie 2023, în Bruxelles, capitala Belgiei, într-un atac pe care procurorii îl tratează ca act terorist.

Presa locală susține că autorul atacului a fost identificat. Bărbatul, care era îmbrăcat în portocaliu, ar fi un tunisian în vârstă de 45 de ani.

Meciul de fotbal dintre Belgia și Suedia, pentru calificările Euro 2024, care se juca în oraș, a fost abandonat.

_131449361_mediaitem131449360.jpg
Suporterii suedezi în lacrimi. Sursă foto: AFP via Getty Images.

Bruxelles s-a aflat sub cel mai înalt nivel de alertă teroristă în cursul serii de ieri, întrucât autorul atacului, care a folosit o armă de asalt, a fost prins cu greu.

Procurorii federali au anunțat că s-a deschis o anchetă teroristă privind împușcăturile care au avut loc pe Bulevardul d’Ypres, la 5 km de Stadionul Regele Baudouin.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
aD00ZGNkOGU4YzgzYjZlMmZiN2M5ZTY2Y2IwMTg2ZGM4Zg==.thumb
Locul în care a avut loc atacul. Sursă foto: Profimedia/digistport.ro.

Purtătorul de cuvânt al procurorului, Eric van Duyse, a îndemnat publicul să „se întoarcă acasă și să rămână acasă până când amenințarea nu a fost eradicată”.

A menționat că un bărbat care pretindea că este atacatorul a spus într-un videoclip pe rețelele de socializare că a fost inspirat de grupul Statul Islamic.

Imaginile prezintă un bărbat vorbind în arabă, afirmând că a comis atacul în numele lui Dumnezeu și că a ucis trei persoane.

Poliția verifică autenticitatea videoclipului și a altora încărcate în timpul atacului, conform informațiilor primite de la BBC.

Un videoclip de pe rețelele de socializare, distribuit de ziarul Het Laatste Nieuws, arată un bărbat purtând o vestă fluorescentă care coboară de pe un scuter înarmat cu ceea ce pare a fi o armă de asalt și intră într-o clădire cu fațadă din sticlă. Se pare că apoi a împușcat cel puțin o persoană.

În urma atacului, care a avut loc în jurul orei 19:00 (17:00 GMT), poliția și serviciile de urgență au blocat drumurile din apropiere.

Mass-media belgiană a raportat că cei doi oameni uciși purtau tricouri ale echipei naționale de fotbal a Suediei.

Fotbaliștii suedezi au transmis către UEFA că nu doresc să joace a doua repriză a meciului și echipa belgiană a fost de acord, conform postului de televiziune suedez TV6.

Poliția a împușcat ulterior un bărbat în cadrul unei operațiuni masive de căutare a atacatorului care a ucis doi cetățeni suedezi luni seara.

Suspectul a fost împușcat într-o cafenea din cartierul Schaerbeek, conform presei locale. Procurorii belgieni au raportat incidentul, dar au spus că încă nu pot confirma încă dacă era atacatorul.

terorist-ucis-bruxelles-20231017
Imagini din timpul atacului. Sursă foto: captură video BBC.

„Bărbatul cu geacă portocalie fluorescentă care a împușcat doi suporteri suedezi este Abdesalem L., un bărbat de 45 de ani din Bruxelles.

El și-a revendicat atacul în numele organizației teroriste a Statului Islamic”, scriu jurnaliștii belgieni de la nieuwsblad.be.

MzYmaGFzaD01ZDkxOGQ0ZTRlNDc2ZGQyOTk0ZGIzOTc0YjBlMjVmZA==.thumb
Abdesalem L, autorul atacului din Bruxelles Foto: @BefittingFacts pe X (fostul Twitter).

Persoana care a fost împușcată a decedat în drum spre spital, conform celor declarate de ministrul de Interne belgian, Annelies Verlinden.

Verlinden a informat postul public de televiziune flamand VRT că arma automată găsită asupra lui era aceeași cu cea folosită în atacul de luni.