Atenționare pentru românii din străinătate: verificați-vă actele de identitate!

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor atrage atenția cetățenilor români din străinătate să își verifice actele de identitate și valabilitatea acestora.

Atenție la valabilitatea actelor de identitate!

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Arad a lansat un apel către toți cetățenii pentru a-și verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care pot deveni contravenienţi la prevederile legii.

„Ţinând seama de faptul că în această situaţie se regăsesc mulţi dintre cetăţenii români care din diferite motive sunt plecaţi în străinătate, având în vedere că aceştia se întorc în țară pentru a-și petrece sărbătorile pascale, facem un apel şi către aceste persoane pentru a-şi clarifica statutul juridic faţă de statul român, implicit valabilitatea actelor de identitate. Întrucât cetăţeanului român îi revine obligaţia de a deţine un act de identitate valabil, acesta îl va solicita:

  • în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul însoţit de unul dintre părinţi sau de reprezentantul său legal, va solicita Serviciului de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui act de identitate;
  • cu minimum 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate, titularul, va solicita Serviciului de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui nou document”, explică Cristina Vlad, director executiv DJEP Arad, citată de aradon.ro.

În cazul persoanelor care au depus cererea pentru eliberarea unui nou act de identitate ca urmare a pierderii, furtului, distrugerii, deteriorării, expirării, etc, se pot elibera dovezi care să ateste faptul că cel în cauză a depus documentele pentru eliberarea actului de identitate, însă acestea nu pot fi folosite pentru a face dovada identităţii, arată sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Românii din străinătate cu acte de identitate expirate pot solicita consulatului român din zona în care locuiesc, un „titlul de călătorie” pentru întoarcerea în țară. Dar pentru a evita aglomerația care se formează la ghișeele din România, se recomandă solicitarea actelor de identitate din timp, direct la consulatele române din străinătate.