Au muncit 15 ani în Italia iar acum s-au întors în România și au deschis o pizzerie. Povestea familiei Paraschiv din Brăila

„În Italia am făcut de toate, am fost şofer pe camion, vânzător ambulant, muncitor în construcții… În ultimii doi ani, am lucrat într-o pizzerie, în Roma, şi am «furat» ceva meserie de acolo. Poate nu am ajuns la nivelul unui maestru bucătar italian, dar ştiu cum să fac un blat de pizza veritabil, crocant, care nu se usucă de pe o zi pe alta şi este uşor de digerat. De aceea, am considerat că deschiderea unei mici pizzerii în oraşul nostru natal ar fi cea mai bună oportunitate. Nu este o afacere în adevăratul sens al cuvântului. E mai mult o întreprindere familială, pentru că în afară de mine, de soţie şi de fiul şi prietena lui nu mai avem alţi angajați.”

Vorbele de mai sus aparțin lui Ionel Paraschiv, un bărbat român care, împreună cu soția sa, Silvia și fiul lor, Marian, au deschis o pizzerie în orașul natal Brăila după nu mai puțin de 15 ani de muncă în Italia.

Pizzeria familiei Paraschiv din Brăila

Sătui să tot facă naveta între o țară și alta, conaționalii noștri s-au întors în țară și au investit banii economisiți în toți acești ani printre străini într-o pizzerie pe care au deschis-o într-o cameră a casei părintești de pe strada Octav Doicescu din Brăila. Deși a fost inaugurată de numai trei săptămâni, pizzeria a atras deja atenția locuitorilor din zonă care vin în număr mare să cumpere pizza de la familia Paraschiv.

Silvia și Ionel Paraschiv cu fiul lor Marian și prietena sa.

„Nu facem niciun rabat, pizza e făcută aşa încât fiecare cumpărător să fie mulţumit. Folosim doar blat făcut dintr-un aluat care stă 24 de ore la frigider, nu e din acela cu multă maia, care dospeşte imediat, iar apoi provoacă indigestie. Aluatul nostru este digerabil, în genul celor preferate de italieni”, povestește Marian, fiul soților Paraschiv, asigurând lumea că preparatele lor respectă standardul de calitate necesar pentru a-i fideliza pe clienți.

Marian Paraschiv are 23 de ani și este un pizzar cu acte. El a absolvit o școală de specialitate în Peninsulă iar acum pune în aplicație ce-a învățat în Italia pentru a-i servi pe localnicii brăileni cu cea mai bună pizza posibilă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pizza preparată de familia Paraschiv, însă, nu este una clasică iar acest lucru se datorează ingredientelor presărate deasupra blatului. Dacă în Italia pizza este făcută cu salam sau brânză de cele mai multe ori, în Brăila, familia Paraschiv o face cu de toate, fiindcă așa vor clienții.

„În Italia, pizza salami este doar cu salam, pizza cu prosciutto este doar cu prosciutto, mozzarella e cu mozzarella şi aşa mai departe. La noi, dacă nu pui şi salam şi brânză şi măsline, nu prea cumpără lumea. Aşa că ne-am adaptat, blatul e făcut după reţeta originală italiană, iar deasupra punem de toate, ca la noi, în România. Bine, dacă e cazul, putem facem şi sortimente speciale, în funcţie de cererea clienţilor”, povestește Ionel Paraschiv ziarului brăilean Obiectiv.

Ionel Paraschiv

Iar preparatele familiei Paraschiv nu se limitează doar la pizza ci și la alte produse de patiserie. Asta fiindcă bucătăria pizzeriei este dotată cu un cuptor special în care se poate coace la fel de bine pizza cât și alte preparate de patiserie, venind astfel cu o ofertă cât mai diversificată pentru clienții lor.

O poveste de succes, cea a familiei Paraschiv, care ne arată că sacrificiile făcute în toți acești ani petrecuți în străinătate pot aduce și roade frumoase și că oricât de mult ai sta printre străini, tot acasă te întorci în final.

„Am plecat la 33 de ani, iar acum am 48. Adevărul e că ne-am cam săturat de atâţia ani de străinătate şi vrem să ne facem un rost aici, acasă la noi”, a încheiat Ionel Paraschiv.

Sursa și foto: Obiectiv – Vocea Brăilei