Italia: Măsuri severe pentru cei care au simptome de COVID-19 și nu se autoizolează. Pedepse cu minim 21 de ani de închisoare

Noile reguli pentru combaterea pandemiei de Covid-19 devin tot mai severe în Italia, ba chiar pot atrage consecințe penale. Astfel, persoanele care sunt infectate cu virusul SARS-CoV-2 și nu respectă regulile de carantină pot fi acuzate de crimă cu premeditare și riscă în anumite cazuri minim 21 de ani de închisoare, iar cei care falsifică declarațiile pe propria răspundere de la 1 la 6 ani de închisoare.

Falsificarea declarației pe propria răspundere

Conform ilsole24ore.com, cei care își falsifică declarațiile pe propria răspundere necesare pentru a se deplasa dintr-o zonă în alta, fără a avea o urgență de sănătate sau de serviciu, vor fi acuzați de fals în declarații, pedeapsa prevăzută de lege fiind de la 1 la 6 ani de închisoare. Mai este prevăzută și arestarea în urma flagrantului și urmărirea penală din oficiu.

Pedepse deosebit de severe pentru cei cu simptome sau care nu anunță că au intrat în contact cu o persoană pozitivă la SARS-CoV-2

Persoanele care suspectează că ar fi infectate sau au febră, tuse și alte simptome asociate virusului Covid-19, dar nu se autoizolează la domiciliu, pot fi acuzate, pe lângă nerespectarea măsurilor impuse de autorități, de vătămare corporală sau chiar tentativă de omor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă în urma acțiunilor iresponsabile ale cetățenilor cu simptome de Covid-19 pot fi infectate persoane în vârstă sau care se află în categoria de risc, cauzând astfel decesul acestora, se riscă pedepse începând de la 21 de ani de închisoare. Încadrarea penală a celor menționați va fi de comportament neglijent și premeditat.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul celor care au intrat în contact cu persoane confirmate pozitiv la noul virus și continuă să-și desfășoare activitatea socială sau să lucreze fără a lua măsuri de precauție și fără să anunțe acest lucru. Încadrarea va fi tot de comportament neglijent și premeditat sau culpă comună. Perioada de îngrijiri medicale care trece de 40 de zile, în urma infectării unei persoane, poate aduce o pedeapsă de la 3 la 7 ani de închisoare.

Așadar, cei care sunt confirmați pozitiv, dar aleg să ignore restricțiile în vigoare și intră în contact cu persoane din categoriile de risc, provocând infectarea sau decesul acestora, riscă cele mai severe pedepse, fiind acuzați de infracțiunea de vătămare corporală gravă sau omor cu premeditare, în cazul în care survine decesul celui infectat. Prevederile acestea se aplică la fel ca în cazul persoanelor seropozitive, care știu că sunt infectate, dar nu anunță partenerul și nici nu-și iau măsuri de protecție.

Pe lângă sancțiunile sus menționate se mai adaugă și prevederile articolului 650 din Codul Penal italian, care dispun arestarea pe o perioadă de până la 3 luni sau o amendă de până la 206 euro, celor care se deplasează fără un motiv bine întemeiat.

Oricine poate semnala cazurile de nerespectare a măsurilor, astfel se va declanșa procedura de urmărire penală

Nerespectarea măsurilor anti-Covid poate fi semnalată funcționarilor publici italieni. Aceștia au obligația de a le denunța, așa încât autoritățile vor putea efectua verificările necesare, iar urmărirea penală se va exercita din oficiu.

Categoriile de funcționari publici italieni sunt: polițiștii, militarii (carabinierii), polițiștii locali, pompierii, magistrații în activitate, dar și notarii și personalul medical din spitale.

Distribuie acest articol