Avion decolat din Italia, nevoit să se întoarcă de urgență pe aeroport

Un avion al companiei Ryanair decolat sâmbătă, 8 aprilie, de pe aeroportul Treviso și care se îndrepta către Malaga, s-a întors de urgență pe aeroport după numai 5 minute de la decolare. Momente de panică printre pasagerii.

Aeronava a lovit o pasăre în timpul decolării, iar comandantul a declarat imediat situația de urgență și a întors avionul înapoi spre aeroportul Canova, deoarece riscul de daune la avion era prea mare pentru a putea continua zborul către Spania. Două echipaje de pompieri și unul medical au intervenit la fața locului, dar nu au fost raportate victime umane.

În cazul de față, pasagerii s-au întors în siguranță la sol, iar echipajul de pompieri aeroportuari a urmărit cu atenție toată operațiunea de întoarcere și a verificat starea avionului după aterizare.

Conform primelor informații, avionul nu a suferit avarii semnificative în urma impactului cu pasărea respectivă, însă măsurile de precauție au fost luate și aeronava a fost ținută la sol în vederea unei verificări amănunțite.

Compania Ryanair a trimis un alt avion în Treviso în aceeași seară, pentru a duce pasagerii la destinație.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform raportului Enac, riscul de coliziune cu păsările este mai mare în apropierea aeroporturilor aflate în zone cu vegetație și apă, cum este și cazul aeroportului din Treviso, situat într-o zonă de natură protejată și unde sunt semnalate o varietate mare de specii de păsări.

După 15 luni de închidere forțată din cauza pandemiei, numărul păsărilor a crescut cu 55%. În șase luni de activitate în 2021, cu 13.886 de operațiuni de decolare și aterizare, au avut loc 15 impacte între aeronave și păsări.

Pentru a evita astfel de incidente și pentru a proteja siguranța pasagerilor și a echipajelor aeronavelor, aeroporturile folosesc diverse metode de control, cum ar fi utilizarea de dispozitive acustice sau laser, precum și crearea de habitate artificiale pentru păsări în zone mai îndepărtate de aeroport.

Conform specialiștilor, numai 5% dintre accidentele provocate de păsări produc daune serioase avioanelor, însă, ca măsură de precauție, toate zborurile sunt anulate, iar aeronavele aterizează pe cel mai apropiat aeroport pentru a se face verificarea tehnică.

Valoarea daunelor depinde de partea avionului afectată. Avioanele sunt create pentru a rezista unor forțe incredibile și în cele mai multe cazuri nu sunt probleme tehnice care să pună zborul în pericol.