Avocatul badantei românce din Italia acuzată de exploatarea bătrânei: „Victima a devenit vedetă la televizor”

Anca E., o badantă româcnă în vârstă de 47 de ani, a ales să nu răspundă întrebărilor judecătorilor din Italia, așteptând să poată evalua posibilele noi elemente de acuzare care au apărut împotriva ei.

Aceasta este poziția ei, fiind în arest la domiciliu într-o locuință din Costigliole d’Asti, în cadrul unei anchete în care este acuzată de manipularea unei persoane incapabile și deturnare de fonduri.

Conform procurorului din Asti, Davide Greco, femeia ar fi profitat de starea de vulnerabilitate a unei văduve din Castagnole delle Lanze, pe nume Giuseppina, în vârstă de 79 de ani, pentru a-i sustrage o sumă de bani estimată la 317.000 de euro.

O parte din acești bani ar fi fost folosiți pentru achiziționarea unei tutungerii – ulterior revândute – în Santo Stefano Belbo. De asemenea, badanta ar fi convins-o pe pensionară să se mute în România, ținând-o apoi izolată la rude până în august anul trecut.

Miercuri, 10 ianuarie, Anca E. s-a prezentat la Tribunalul din Asti în fața judecătoarei pentru investigații preliminare, Beatrice Bonisoli, pentru interogatoriul de garanție, dar a preferat să nu facă declarații, relatează La Voce di Asti.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Clienta mea – a declarat avocatul Roberto Ponzio, care o apără pe româncă – inițial intenționa să răspundă întrebărilor judecătorului, dar dimineața mai multe surse mass-media au intervenit în caz, presupunând existența unei alte victime și a unui alt dosar de anchetă.

De aceea, am îndemnat-o precaut să se folosească de dreptul de a nu răspunde, pentru a clarifica cu procurorul public care este exact perimetrul acuzației.

În ceea ce privește această ultimă acuzație – a mai adăugat avocatul – interesata o consideră fantastică. Ne-am rezervat dreptul de a aprofunda cazul cu procurorul public și nu excludem posibilitatea de a cere să fim interogați săptămâna viitoare în fața lui.

Așteptat în afara Palatului de justiție de numeroși jurnaliști, avocatul a declarat în ce privește atenția mediatică pe care acest caz a primit-o între timp:

Aparțin unei generații de avocați obișnuiți să-și exercite rolul în sălile de judecată, așa că declarațiile le vom face la momentul potrivit magistraților.

Totuși, două considerații se impun. Prima este că această poveste se transformă într-un adevărat linșaj mediatic împotriva clientei mele. Și acest lucru și datorită faptului că partea vătămată a devenit între timp vedetă, acordând interviuri televiziunilor, ziarelor, mijloacelor de informare capabile de răsunet nu doar național, dar chiar internațional, având în vedere că aceeași ecou a ajuns și la emisiunile de televiziune românești. 

Ei bine, chiar cu tot respectul care trebuie acordat prerogativelor părții vătămate, mă întreb dacă acest dinamism nu este incompatibil cu slăbirea cognitivă și vulnerabilitatea presupuse de Parchet. Dacă mi se permite o glumă, nu aș vrea ca să se inventeze acuzația de manipulare a unei persoane capabile.

@rotalianul