Badantă condamnată în Italia la închisoare. A lucrat la negru, apoi i-a cerut fiicei bătrânei mai mulți bani ca să n-o denunțe

O badantă din Italia, în vârstă de 65 de ani, a fost condamnată la trei luni de închisoare de judecătorul Cosimo Pedullà de la Tribunalul din Ravenna (Emilia-Romagna), după ce a fost găsită vinovată de tentativă de șantaj.

Femeia lucrase timp de două luni la negru, la alegerea sa, pentru a nu-și pierde indemnizația de șomaj, dar când raportul de muncă s-a încheiat, a amenințat-o pe fiica bătrânei că o va denunța la Inspectoratul de Muncă dacă nu-i va da mai mulți bani.

Faptele s-au petrecut în urmă cu câțiva ani, scrie ziarul Corriere Romagna, dar procesul a fost suspendat pentru aproape doi ani, deoarece inculpata, apărată de avocatul Mauro Faccani, nu a putut fi găsită.

Victima, o femeie de 50 de ani din Faenza, provincia Ravenna, este fiica unei bătrâne din localitatea Russi, care avea nevoie de îngrijire.

Badanta, o femeie de naționalitate bulgară, a decis să se întoarcă în țara ei pentru două luni și a sugerat ca înlocuitoare o conațională.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, la interviu, noua îngrijitoare a refuzat să furnizeze documentele necesare pentru angajare.

Având în vedere situația de urgență și imposibilitatea de a găsi o alternativă, familia a decis să o angajeze oricum, acceptând să nu-i încheie un contract de muncă.

După ce au trecut cele două luni prevăzute la angajare și îngrijitoarea principală s-a întors, înlocuitoarea a fost plătită conform acordului stabilit.

Problemele au început câteva zile mai târziu însă, când pe telefonul fiicei bătrânei au început să sosească mesaje amenințătoare de la badanta care tocmai plecase.

Aceasta solicita mai mulți bani și o amenința că se va adresa Inspectoratului de Muncă dacă nu va fi plătită.

În plus, ea menționa că a mai avut o experiență similară și că știe cum să pună în dificultate fosta angajatoare.

Fiica persoanei în vârstă, simțindu-se amenințată, a decis să nu cedeze și a contactat un avocat din Faenza, denunțând cu ajutorul său amenințările la Poliție.

Pe parcursul procesului, s-a descoperit că femeia bulgară primea indemnizația de șomaj și, astfel, nu avea interesul de a fi angajată legal. Aceste detalii au susținut acuzația, conducând astfel la condamnarea femeii la închisoare.

Judecătorul a dispus de asemenea plata a 500 de euro ca daune morale către victimă, precum și cheltuielile de judecată.