Badantă de naționalitate română denunțată în Italia. Lucra într-un azil de bătrâni care funcționa în mod abuziv

Carabinierii din Reggio Calabria au confiscat vineri, 29 iulie, o clădire folosită în mod ilegal ca azil de bătrâni, denunțându-i în stare de libertate pe proprietarul în vârstă de 55 de ani și pe o angajată de naționalitate română, în vârstă de 47 de ani, informează ANSA.

Structura fusese deja supusă verificărilor în vara anului 2020, când au ieșit la iveală o serie de nereguli structurale și organizatorice care au determinat Primăria să dispună suspendarea activității. Investigațiile ulterioare au arătat că, în schimb, unitatea a continuat să găzduiască persoane în vârstă. Situație care a declanșat intervenția imediată a carabinierilor Nas.

Militarii, conduși de maiorul Giacomo Claudio Moschella, când au ajuns la adresa respectivă l-au observat pe unul dintre angajați care, la vederea lor, luase în brațe o femeie în vârstă, care nu putea să se deplaseze pe picioarele sale, și încerca să se îndepărteze de clădire folosind o ieșire din spate. A fost oprit imediat de carabinieri.

Cercetările au scos la iveală că în azilul de bătrâni abuziv, în ciuda ordinului de suspendare a activității, mai erau 11 persoane în vârstă, dintre care zece cu patologii fizice și psihice grave. Oaspeții, printre altele, au fost cazați în camere neîngrijite, fără mobilier, în paturi fără bariere de protecție și cu aparate de aer condiționat nefuncționale. De îngrijirea bătrânilor se ocupau două persoane fără calificare profesională în domeniu și care nu purtau mască anti-Covid.

În urma controlului efectuat de carabinieri s-a mai constatat că bătrânilor li se administrau medicamente fără a urma planuri terapeutice specifice.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu ajutorul personalului sectorului de Asistență Socială al Primăriei, bătrânii au fost transferați de către carabinieri la locuințele rudelor sau la alte structuri de asistență socială autorizate.

Proprietarul unității și o îngrijitoare de naționalitate română au fost denunțați sub acuzația de abandon a persoanelor incapabile și exercitarea abuzivă a profesiei în domeniul sănătății.