Badantă din Italia acuzată că a primit 400.000 de euro de la bătrânul asistat profitând de vulnerabilitatea lui

Diana Ceremuș, o badantă din Republica Moldova în vârstă de 41 de ani, a fost acuzată recent de exploatarea vulnerabilității italianului Angelo Germano, bătrânul pe care l-a îngrijit acum câțiva ani la domiciliul său în localitatea Cunico din provincia Asti (Piemont), infracțiune în urma căreia și-ar fi însușit 400.000 de euro din banii pensionarului în vârstă de 86 de ani care a decedat acum patru ani într-un azil de bătrâni.

Alături de Ceremuș, pe banca acuzaților a stat și Pietro Alessio, în vârstă de 68 de ani, inginer în localitatea Villa San Secondo (Asti) și nepot al soției defuncte a bătrânului, potrivit La Stampa.

Acționând separat, badanta și nepotul ar fi reușit să-l jefuiască pe bătrân atât în perioada când acesta încă locuia în locuința sa din Cunico, cât și atunci când starea sa de sănătate l-a forțat să fie internat într-un azil de bătrâni RSA (Residenza Sanitaria Assistenziale). Ei sunt apărați de avocații Alberto Avidano și Serse Zunino.

Averea pensionarului, care a murit în 2018 la vârsta de 86 de ani, se ridica la peste un milion de euro în anul 2014. Din cauza afecțiunilor cauzate de înaintarea în vârstă, Germano a fost nevoit să-și abandoneze o pasiune pentru care primise chiar câteva premii, anume căutarea trufelor în pădurea din nordul provinciei Asti.

Averea nu consta atât în valoarea proprietăților imobiliare deținute de el în localitatea Cunico, unde a trăit aproape toată viața, dar mai ales în economiile de aproape 800.000 de euro depuși în conturi curente deschise la două sucursale bancare din localitățile Montechiaro și Montiglio Monferrato, ambele din provincia Asti.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În 2018 însă, la momentul decesului, în conturi nu mai erau decât aproximativ 150.000 de euro. Germano, care era un bărbat văduv, fără copii, lăsase averea drept moștenire unor nepoți care au vrut să clarifice lucrurile.

Coordonată de procurorul Simona Maccio, poliția judiciară a descoperit o adevărată „morișcă” de viramente, transferuri de valori, împuterniciri generale semnate de octogenar pe numele badantei, toate legalizate în același birou notarial din Casale Monferrato (Alessandria).

Puse în ordine, aceste elemente au determinat-o pe Simona Maccio să emită ipoteza că badanta și-ar fi însușit aproape 400.000 de euro, iar nepotul Alessio aproximativ 190.000 de euro.

Deși era un om bogat, Germano devenise un singuratic. Moartea soției sale l-a afectat foarte mult și l-a aruncat în brațele disperării, astfel încât i-a indus o stare psihologică pe care psihiatrul Elvezio Pirfo, consultant al procuraturii, a definit-o drept „sensibilitate crescută” la solicitările altora.

Însărcinat de procurorii din Asti să evalueze capacitatea de înțelegere și voință a bătrânului, Pirfo l-a examinat psihiatric încă din 2015, după o primă plângere a moștenitorilor care acum s-au constituit parte civilă în proces, susținuți de avocatul Stefano Campora.

Potrivit examinării psihiatrului, Germano suferea atunci de o „demență” incipientă, care s-a agravat în următorii doi ani.

Badanta a fost achitată într-un prim proces, dar acum procurorul contestă alte incidente legate de perioada în care boala bătrânului s-a agravat.

Cea mai fermă parte a noilor acuzații se bazează pe documentele confiscate recent de poliție de la Ceremuș și Alessio, precum și pe analiza tranzacțiilor bancare efectuată de Garda Financiară. Delapidarea banilor de către cei doi inculpați ar fi continuat până la decesul octogenarului.

„Demența duce la o stare de dependență fizică și psihică puternică față de cei care oferă îngrijire zilnică. Domnul Germano nu era bolnav psihic, dar a avut o deficiență psihică ce l-a făcut vulnerabil. Relațiile stabilite cu el ar putea avea un caracter de manipulare”, a explicat psihiatrul Pirfo în fața judecătoarei Roberta Dematteis. Procesul continuă.

Distribuie acest articol