Badantă din Italia acuzată că a răpit un italian și l-a scos din țară. Nu se mai știe nimic de el din 11 aprilie

Renato Ronzoni, un italian în vârstă de 65 de ani, a dispărut la data de 11 aprilie 2022 din casa bătrânei sale mătuși. Un testament a scos la iveală misterul dispariției bărbatului, despre care se crede că a fost răpit și căsătorit forțat cu Natalya Koshova, badanta de naționalitate ucraineană a mătușii sale.

În acea zi de aprilie, Koshova ar fi spart ușa blindată a casei bătrânei cu ajutorul unui conațional, cu justificarea că ar fi pierdut cheile, iar de atunci nu s-a mai știut nimic despre Renato.

Singurele urme ale bărbatului au fost rezervarea unui zbor către Varșovia pentru amândoi, la data de 12 aprilie, cel mai apropiat aeroport de granița cu Ucraina, la acea vreme deja afectată de război, precum și borseta de care Renato nu s-ar fi despărțit niciodată, găsită într-un autobuz din Bergamo.

În borsetă, împreună cu câteva obiecte personale, se afla și o carte de vizită a unui notar.

Evenimente anterioare dispariției

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sora bărbatului dispărut, Tecla, a povestit în cadrul emisiunii „Chi l’ha visto?” de pe Rai 3:

„Renato a cunoscut-o pe badantă pentru că o îngrijea pe mătușă. Drept urmare, să spunem că au devenit prieteni. Un bărbat ca el, în vârstă de 65 de ani, care nu a avut niciodată o iubită, s-a trezit în contact cu această doamnă și s-a îndrăgostit, după cum se vede”.

În septembrie 2019, mătușa lui Renato s-a stins din viață, dar badanta nu a fost dispusă să părăsească locuința bătrânei care, conform testamentului, o lăsase moștenire nepoților săi, împreună cu o sumă de bani dintr-un cont bancar.

După un an în care badanta a ocupat ilegal casa bătrânei, moștenitorii i-au cerut femeii să o părăsească. În acel moment, Koshova a decis să stabilească o relație aparent mai intimă cu Renato, potrivit moștenitorilor legali.

În realitate, cei doi nu au au avut relații intime, într-o casă în care s-au perindat numeroși conaționali ai badantei, unii dintre ei răspunzând la telefon într-un mod nepoliticos familiei lui Renato.

În special unul dintre vizitatorii frecvenți, rezident în Bergamo, l-ar fi însoțit pe Renato să facă atât de multe retrageri de la bancomat, încât s-au constatat lipsuri anormale în comparație cu istoricul retragerilor anterioare.

Acest bărbat l-ar fi însoțit chiar și la medic pe Renato, pentru eliberarea unor certificate medicale. Sora dispărutului, Tecla, afirmă că medicul s-a speriat și a refuzat să ofere informații unui necunoscut, străin de familia respectivă.

Renato, care are diverse patologii și un deficit cognitiv recunoscut, pentru care primește pensie de invaliditate, deține o altă casă pe care ar fi închiriat-o unor conaționali ai badantei, încasând de la aceștia o taxă lunară de numai 300 de euro.

- Continuarea după publicitate -

Koshova îi lua întreaga pensie în fiecare lună fără să-i gătească măcar, astfel încât Renato a fost văzut de mai multe ori mâncând la cantina săracilor.

„A fost mai mult decât subjugat, fratele meu a devenit ca un sclav”, a precizat sora sa, Tecla.

În plus, pe 29 ianuarie 2021, Renato și Koshova s-au dus în Ucraina, unde s-au căsătorit, uniune care însă nu a fost înregistrată niciodată în Italia și, prin urmare, nu este valabilă. Din fericire, Renato s-a întors nevătămat în La Spezia la sfârșitul lunii martie.

Demersurile justiției italiane

Justiția italiană nu a stat cu mâinile în sân. Un judecător a numit-o pe avocata Federica Giorgi în funcția de tutore al lui Renato.

De asemenea, a fost dispus un ordin de protecție în ceea ce-l privește pe bărbat, un ordin de expulzare pentru Koshova și pentru fiica sa Iryna, care se stabilise și ea, împreună cu copiii ei, în casa lui Renato.

Instanța a dispus și interdicții cu privire la căsătorie, expatriere și testament, pentru a-l proteja pe italian. Toate aceste interdicții au fost ignorate de badantă, de rudele și conaționalii ei.

Carabinierii au intervenit pentru a pune în aplicare îndepărtarea locatarilor ilegali și se pare că polițiștii chiar au fost nevoiți să folosească forța, deoarece Koshova nu avea nicio intenție să părăsească acea casă. Câteva ore mai târziu, în aceeași zi, Renato a dispărut.

Testamentul și apelul familiei

Atunci când familia, susținută de tutorele Giorgi, a luat legătura cu notarul a cărei carte de vizită a fost găsită în borseta lui Renato, a descoperit că acesta se afla în posesia unui testament olografic întocmit în august 2021.

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

În testament se menționa că Renato, la moartea sa, ar fi lăsat totul badantei Koshova și, în cazul renunțării acesteia, fiicei ei, Iryna. În plus, mai era subliniat în mod expres că familia lui Renato nu va primi nimic.

„E ca și când ar fi primit o sentință. Frica mea este că-l vor răni după ce a făcut treaba asta, l-au convins să ia ceva”, a spus fratele lui Renato, Alfeo, în emisiunea „Chi l’ha visto?”. Bineînțeles că testamentul nu are nicio valabilitate juridică, întrucât Renato are un tutore.

Familia lui Renato este foarte îngrijorată, se teme că acesta se poate afla într-o zonă a Ucrainei, în mijlocul bombardamentelor și, de asemenea, trebuie să ia zilnic un medicament vital pentru el, care este greu de găsit în Ucraina.

În consecință, sorei lui Renato, Tecla, nu i-a mai rămas decât să facă un ultim apel:

„Cel mai bun lucru pe care îl poate face Natalya este să-l trimită acasă și îi vom fi recunoscători pentru totdeauna”.

@rotalianul