Badantă din Italia, amenința bătrânii asistați pentru a le lua averea: „Vă dau pe mâna serviciilor sociale și-o să muriți!”

Doi pensionari din Alpignano, provincia Torino ar fi fost înșelați de femeia care trebuia să aibă grijă de ei, într-un scenariu care pare desprins dintr-o comedie de teatru. În centrul anchetei se află o badantă infidelă, fiica acesteia, viitorul ginere, un notar, o consilieră financiară și o prietenă a acesteia. Povestea s-a încheiat cu un proces care a culminat cu condamnări, achitări și retrimiteri în instanță, informează Corriere della Sera.

Procesul dezvăluie o țesătură complexă de interese economice și presiuni psihologice. În centrul acestuia se află badanta de 60 de ani, condamnată la un an și zece luni de închisoare, care ar fi exercitat presiuni asupra soților de 84 și 92 de ani, amenințându-i că îi va abandona în grija serviciilor sociale, pe care le descria ca fiind „mortal de periculoase pentru bătrâni”.

„Vă dau pe mâna lor și-o să vă lase să muriți!”, le spunea badanta, care i-a convins în cele din urmă să-i încredințeze administrarea averii lor.

Potrivit procurorului Giulia Rizzo și a agenților de poliție, învinuita ar fi reușit să obțină semnarea unor procuri speciale pentru gestionarea conturilor bancare și a proprietăților imobiliare ale cuplului.

Ea ar fi sustras aproximativ 120.000 de euro prin retrageri de la bancomat, transferuri bancare și cecuri. A încasat sume de bani fără a oferi justificări, inclusiv un cec de 26.000 de euro pentru a cumpăra o mașină (înregistrată pe numele soțului), pretinzând că are nevoie de ea pentru a-i transporta pe cei doi soți de care avea grijă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, femeia se autoproclamase erede universală a unei averi care includea, pe lângă sute de mii de euro în numerar, și câteva proprietăți, printre care un apartament în Alpignano, în valoare de 230.000 de euro.

În acest context, a avut un rol crucial consiliera financiară a unei instituții de credit unde soții își aveau contul: aceasta a fost trimisă în judecată pentru concurs în abuz de încredere și este acuzată că a ajutat la pregătirea tuturor documentelor necesare pentru procurile speciale, vânzarea proprietăților și redactarea testamentului, „ignorând normele legale, cu scopul de a percepe comisioane.”

Un notar, condamnat la șase luni pentru declarații false către procuror, a încercat să ajute consiliera financiară și badanta să scape de investigații. Notarul a declarat procurorului că cei doi soți erau perfect capabili să înțeleagă documentele pe care le semnau și că prezența expertei financiare la încheierea procurilor speciale a fost o „coincidență”.

Au intrat în scenă și fiica badantei și logodnicul ei, trimiși în judecată și apărați de avocatul Maria Prudenza. Ei sunt acuzați că ar fi încercat să ajute femeia, coordonându-și versiunile pentru a oferi declarații coerente procurorului.

În final, badanta a fost condamnată la un an și zece luni de închisoare.

Această poveste amintește cât de importantă este protecția vârstnicilor, o categorie vulnerabilă adesea ținta escrocheriilor. În acest caz, sistemul de justiție a reușit să dezvăluie adevărul și să aducă făptașii în fața legii, dar nu înainte ca victimele să fie puse în situații dificile și umilitoare.