Badantă din Italia despre femeia care și-a masacrat părinții: „Dacă mă lăsa să intru în casă, mă omora și pe mine”

Caz înfiorător la Padova, unde o italiancă în vârstă de 51 de ani și-a ucis mama și l-a rănit grav pe tatăl său. Badanta celor doi pensionari este în acest moment un martor cheie, ea s-a prezentat la locul de muncă în dimineața de 27 decembrie, când a avut loc crima, dar fiica bătrânilor i-a spus că nu au nevoie de serviciile ei în acea zi. „Dacă mă lăsa să intru în casă cred că mă omora și pe mine”, a declarat mai târziu îngrijitoarea.

Franca era îngrijitoarea celor doi pensionari, Maria Angela Sarto (84 de ani) și Giorgio Miatello (89 de ani).

De 9 luni se ocupa de ei, le făcea curățenie și ce mai era nevoie în casă, dar devenise și confidenta cuplului. Marți, 27 decembrie, s-a prezentat la vila din via Galilei să ajute la ordinea casei după zilele de Crăciun și Sfântul Ștefan.

Când îngrijitoarea a sunat la ușa casei din localitatea San Martino di Lupari (provincia Padova), la ora 8.00 dimineața, a fost însăși Diletta Miatello, fiica cuplului de bătrâni care a deschis ușa și i-a spus: „Azi dimineață am băut cafeaua cu părinții mei, mi-au spus să îți transmit că astăzi nu este nevoie de curățenie, au dormit prost, s-au întors la culcare. Du-te acasă!”

În spatele ușii, însă, scena era una îngrozitoare, mama sa zăcea moartă, iar tatăl era în agonie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Diletta Miatello a reușit astfel să amâne cu câteva ore descoperirea a ceea ce s-a întâmplat în sufrageria de la parter și în dormitorul matrimonial de la primul etaj. Înăuntrul casei era sânge peste tot, bucăți de vaze și mobilier, semnele unui atac feroce care, potrivit medicului legist, avusese loc deja cu câteva ore mai devreme.

„I-am văzut ultima dată în ziua de Sfântul Ștefan (26 decembrie la italieni – n.r.), trecusem pe la ei să le spun la mulți ani și am mâncat un panettone împreună”, a povestit badanta. „Mi-au spus că de Crăciun a venit Chiara (cealaltă fiică) cu lasagna, nu au amintit nimic despre Diletta, care era o durere constantă pentru ei, se certau des, mai ales pentru bani.

Nici nu vreau să-mi imaginez ce li s-a întâmplat, bieții de ei, mă gândesc la privirea Dilettei când m-a trimis marți dimineața spunându-mi că nu au nevoie de mine. Era la fel de rece și detașată ca întotdeauna. Biata Maria Angela, bună și dulce, ea și Giorgio erau foarte îndrăgostiți unul de altul.”

„Uneori se mai întâmpla să petreacă nopți nedormite. Am plecat, dar apoi m-am întors pe la 11:30. M-am gândit că o să-i găsesc treji, la ușă nu mi-a răspuns nimeni, dar luminile din sufragerie erau aprinse. Am crezut că li s-a întâmplat ceva, poate li s-a făcut rău sau poate au căzut. Am sunat-o pe Chiara și i-am spus să meargă la ei imediat, Diletta nu mai era acolo”, a mai povestit badanta anchetatorilor.

Cealaltă fiică a pensionarilor a mers la casa părinților săi, unde a găsit-o pe mama sa moartă și pe tată grav rănit. „Spre amiază m-a sunat Chiara, era disperată, tot spunea mamă, mama, mama, apoi mi-a spus că a fost Diletta, îmi amintesc bine asta, le-am spus și carabinierilor”, a mai adăugat îngrijitoarea.

Asistată de avocatul Elisabetta Costa din Padova, Diletta Miatello se află acum în penitenciarul pentru femei Montorio Veronese, în așteptarea audierii de validare în fața judecătorului de instrucție. „Și-a pierdut mințile când părinții săi nu i-au dat bani”, a afirmat badanta pensionarilor.

Diletta ar fi folosit bucăți de vaze sparte pentru a o înjunghia pe mama sa, pe când tatăl a fost lovit în cap cu un obiect contondent. Motivul agresiunii ar fi fost banii pe care femeia îi aștepta de la părinții săi și pe care nu-i primise.

Declarațiile badantei au fost foarte importante pentru anchetatori.

„Dacă m-ar fi lăsat să intru, m-ar fi ucis și pe mine”, le-a spus îngrijitoarea. Minciuna pe care i-a spus-o Diletta Miatello în dimineața de 27 decembrie, când părinții săi zăceau în casă, este una dintre dovezile care l-au determinat pe procurorul adjunct Marco Bruse să semneze împotriva Dilettei mandatul de arestare pentru omor voluntar și tentativă de omor, agravată de legăturile de sânge cu victimele.

După fapta sa, fiica celor doi bătrâni a fugit la bordul autoturismului ei, un Fiat Panda roșu. A fost găsită de carabinierii din Romano d’Ezzelino (provincia Vicenza) la hotelul „Cubamia”, unde declarase că vrea să rămână timp de două zile.

Tentativa de evadare este al doilea element pe care se bazează reținerea decisă de magistrat. Al treilea element constă în faptul că și-a închis telefonul mobil, pentru a fi de negăsit.

Mama sa, Maria Angela Sarto, profesoară pensionară, iar tatăl său, Giorgio Miatello, lucrase ca reprezentant în domeniul vânzării de combustibil. El este în stare foarte gravă, la Spitalul din Padova, intubat si sedat.