Badantă din Italia, moștenire de 200.000 de euro de la bătrânul asistat. Nepoata pensionarului o acuză de manipulare

O controversată moștenire de aproape 200.000 de euro este subiectul unui proces în plină desfășurare în orașul Fusignano din Emilia-Romagna. În fața judecătorului s-au prezentat joi, 6 iulie, o îngrijitoare, partenerul acesteia și nepoata bătrânului pe care badanta l-a îngrijit până la moarte, informează Il Resto del Carlino.

Îngrijitoarea, în vârstă de 58 de ani, și partenerul ei de 53 de ani, sunt în prezent judecați pentru manipulare în circumstanțe agravate, după ce bătrânul îngrijit de femeie le-a lăsat prin testament toată averea.

Povestea a început în 2019, când nepoata bătrânului, o femeie de 62 de ani din Pianoro, a făcut o plângere la poliție după ce a aflat că unchiul său a lăsat toată averea badantei și partenerului acesteia. Nepoata pensionarului susține că îngrijitoarea l-a manipulat pe unchiul său și a profitat de starea lui de vulnerabilitate.

Badanta, originară din Slovenia, a fost angajată în 2007 inițial ca menajeră, pentru a-l ajuta pe bătrân în treburile casnice, iar din 2010 i-a devenit îngrijitoare personală.

Bătrânul suferea de o serie de afecțiuni, inclusiv probleme de vedere și auditive. După un accident în care a căzut pe scări, medicii i-au recomandat ca cineva să aibă grijă de el 24 de ore din 24.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pensionarul, un fost cadru militar, nu avea probleme financiare. Îngrijitoarea avea autoritatea de a efectua operațiuni bancare în valoare de 500 de euro în conturile sale.

Starea de sănătate a bătrânului s-a înrăutățit semnificativ în 2017, când i s-a diagnosticat un cancer. A murit pe 27 decembrie 2017. Nepoata nu știa la momentul respectiv de existența vreunui testament, dar îngrijitoarea i-a spus într-o zi că l-a însoțit pe bătrân la notar.

Această vizită a pus-o pe gânduri pe nepoata pensionarului și temerile sale au fost îndreptățite pentru că după moartea unchiului său toată averea lui a revenit badantei și partenerului acesteia, în mod egal.

Bătrânul le-a lăsat o avere de 200.000 de euro, care cuprinde casa în care a locuit, numerar și investiții în titluri de stat.

Testamentul, datat 13 februarie 2017, a determinat-o pe nepoată să solicite intervenția justiției. Investigațiile efectuate de Garda Financiară, conduse de procurorul Marilù Gattelli, au inclus cercetarea inclusiv a biroului notarial unde a fost emis testamentul.

Punctul de dispută în acest caz se concentrează pe capacitatea bătrânului de a lua decizii. Acuzația susține că starea sa de sănătate, care includea insuficiență cardiacă și degenerare cerebrală, îl făcea vulnerabil și îl determina să ia decizii pe care nu le-ar fi luat dacă era sănătos. În acest context, îngrijitoarea și partenerul ei sunt acuzați că l-au convins să scrie testamentul.

De asemenea, notarul se confruntă cu acuzațiile de fals ideologic. Acuzația susține că notarul a omis să menționeze faptul că bătrânul se afla într-o stare de incapacitate mintală, o stare care „putea fi recunoscută de un observator extern chiar și fără competențe medicale.”

În schimb, avocații apărării argumentează că o asemenea observație nu era posibilă din partea notarului și că, în ciuda bolilor sale, bătrânul era capabil să ia decizii independente.

Următoarea audiere va avea loc la sfârșitul lunii septembrie.