Badantă din Italia rămasă fără TFR după ce bătrâna a murit și n-avea moștenitori. Tribunalul obligă INPS să plătească

Sentință istorică în Italia după ce o îngrijitoare care a rămas fără drepturile bănești plătite în urma decesului bătrânei asistate a dat în judecată Institutul Național de Protecție Socială (INPS) pentru a-și primi banii. Pensionara decedată nu mai avea nicio rudă și nici bani sau alte bunuri nu avea care să poată fi vândute pentru ca badanta să-și poată primi drepturile cuvenite.

„Într-un fel, este o sentință istorică deoarece niciodată în Italia un judecător nu a condamnat INPS să plătească TFR („Trattamento Fine Rapporto” sau „lichidarea” în română – n.r.) unei îngrijitoare după moartea persoanei asistate și, având în vedere sărăcia totală și absența moștenitorilor din partea bătrânei, lucrătoarea nu a primit ceea ce i se cuvenea la încheierea contractului”, scrie ziarul Il Gazzettino.

Potrivit sursei citate, este vorba despre o femeie din Europa de Est care, după moartea bătrânei, a apelat la serviciile avocatului Federico Veneri, din localitatea Dolo de lângă Veneția. Acesta a abordat toate căile legale până a reușit să obțină victoria. Avocatul italian a cerut instituției INPS să-i plătească îngrijitoarei suma corespunzătoare TFR-ului, în valoare totală de aproape 10.000 de euro, în baza unei legi în vigoare în Italia încă din 1982.

Legea respectivă impunea crearea unui Fond de Garanție INPS prin care lucrătorilor să le fie asigurate drepturile bănești în caz de insolvabilitate a angajatorului, dar instituția italiană a refuzat să-i recunoască acest drept badantei străine. Nici măcar o ordonanță emisă de Tribunalul din Veneția nu a reușit să convingă conducerea INPS să despăgubească lucrătoarea în acest caz, funcționarii publici justificând refuzul pe motiv că nu există suficiente dovezi că bătrâna decedată era săracă și nu au rămas în urma ei bani sau alte bunuri prin intermediul cărora îngrijitoarea să fie despăgubită.

Avocatul Veneri nu s-a dat bătut și a apelat la Tribunalul Muncii din Veneția, unde i s-a dat dreptate, obligând astfel INPS să-i plătească lucrătoarei străine cei aproape 10.000 de euro la care avea dreptul în urma încheierii contractului de muncă. Mai mult, instituția italiană va fi obligată să plătească și cheltuielile de judecată ale îngrijitoarei, mai precizează sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mulțumesc magistraților pentru munca depusă, care au fost capabili, de asemenea, să cenzureze comportamentul omisiv și denaturat al aparatului birocratic al statului, precum cel al INPS, care ar trebui, în schimb, să protejeze lucrătorul. Este clar că această sentință creează un precedent și deschide o cale: niciodată în Italia nu a existat o sentință similară, acum există o bază juridică”, a declarat avocatul Veneri.

Distribuie acest articol