„Badanta” din Italia scoasă din casă de fiica bătrânei: „Sunt jos în fața blocului cu bagaje cu tot, m-a scos forțat afară”

ACTUALIZARE ORA 23:00: Conform informațiilor pe care le avem până la această oră, doamna Magda Toporan a fost ajutată de preotul Ciprian Mardare din Borgo San Lorenzo să găsească o locuință până se rezolvă situația ei.

Știm că mulți dintre cititorii noștri au încercat să o contacteze și să o ajute, din păcate conaționala noastră a rămas fără baterie la telefon și nu a fost ușor de găsit, fiindcă plecase deja de la adresa unde se afla inițial. În final, părintele Mardare a reușit să o găsească în localitatea San Piero a Sieve și a luat-o în grija sa, Magda fiind pe mâini bune la această oră.

Nu am reușit încă să vorbim din nou cu ea, dar cu siguranță o vom contacta mâine și vom reveni cu mai mule detalii despre situația ei. Mulțumim tuturor conaționalilor noștri care au dat dovadă de solidaritate și s-au oferit să o ajute, mulți chiar s-au oferit să o găzduiască acasă la ei și îi felicităm pentru aceste frumoase gesturi în timpuri atât de grele.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Echipa noastră a reușit să intre în contact prin telefon cu Magda Toporan, badanta română din Italia care a fost scoasă din casă de fiica bătrânei asistate după ce aceasta din urmă a murit. Din cele relatate de conaționala noastră, aceasta se află într-o localitate lângă Florența (Firenze), mai exact în Scarperia e San Piero a Sieve și este disperată, neavând unde să meargă la această oră și riscând să petreacă noaptea următoare pe drumuri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Eu sunt jos, în fața blocului, cu bagaje cu tot. M-a scos forțat afară (fata persoanei asistate- n.r.). Mi-a murit bătrânica sâmbătă. I-am zis să mă țină până caut mașină. Mașină nu am găsit ca să plec în România. Duminică și luni mi-au zis că toate drumurile sunt închise și nu pot să plec”, ne-a povestit românca noastră.

Magda a fost în cursul acestei dimineți și a căutat un hotel în zonă, în speranța că va găsi un loc unde să doarmă câteva zile, dar din cauza măsurilor drastice luate de autoritățile italiene pentru combaterea epidemiei de coronavirus, multe hoteluri sunt fie închise sau nu mai au camere libere.

„M-am dus la toate hotelurile aici, mi-au zis că nu sunt locuri. Unii au spus că nu au locuri, unii au spus că e închis din cauza la coronavirus”, a mai adăugat Magda.

În timp ce vorbeam cu românca noastră la telefon am auzit vocea unei femei vorbind în limba italiană, despre care Magda ne-a spus că este fiica bătrânei și i-am cerut atunci să ne-o dea la telefon pentru a-i cere un punct de vedere și a ruga-o să o mai lase pe femeia română să mai stea câteva zile în locuința bătrânei decedate. Din păcate, femeia italiancă a refuzat să discute cu noi sub orice formă și i-a spus româncei noastre că „eu vorbesc doar cu mareșalul (de la carabinieri – n.r.)”.

- Continuarea după publicitate -

Ne-am adus aminte atunci că legea italiană prevede că, în cazul în care bătrâna asistată moare, „badanta” are dreptul să locuiască în casa bătrânei până își va găsi un alt loc unde să stea. Am întrebat-o așadar pe Magda dacă a lucrat cu contract la familia respectivă.

„Nu, nu, n-am avut contract, m-a ținut la negru”, a spus dezamăgită românca.

Am sfătuit-o în final pe îngrijitoarea română să meargă la carabinieri și să denunțe faptul că este practic aruncată în stradă de fiica bătrânei, dar ne-a spus că a fost deja și nu a reușit să rezolve nimic.

„Am fost, am fost azi-dimineață și mi-au zis că trebuie să cad la o înțelegere cu ea (fiica bătrânei decedată – n.r.). Dacă ea nu înțelege, n-au ce să-i facă”, a spus Magda.

Fără să mai pierdem prea mult timp cu alte detalii, pe care vom încerca totuși să le relatăm pe parcurs și având în vedere și natura urgentă a situației în care Magda se află, riscând să doarmă pe străzi în această noapte, în frig, i-am cerut acordul femeii de a-i publica numărul de telefon în acest articol și de a face un apel la comunitatea românească din zonă să o ajute.

Așadar, cine dorește și poate să o ajute, o poate suna pe Magda la numărul de telefon (0039) 327 927 3810 sau o poate găsi pe via via provinciale din localitatea Scarperia e San Piero a Sieve, provincia Firenze.

Pe aceeași temă:

@rotalianul