Badantă română din Italia blocată noaptea pe munte. Salvată de echipele de salvamontiști

O excursionistă româncă în vârstă de 44 de ani a fost găsită în noaptea de duminică spre luni, 11 aprilie, pe munte, în stare de hipotermie severă, pe poteca ce coboară de la Muntele Zerbion la Barmasc, în regiunea Valle d’Aosta, informează ANSA.

Conaționala noastră lucrează ca îngrijitoare la Ivrea, în provincia Torino și cu siguranță este o iubitoare de drumeții montane. Ea a plecat duminică după-amiază de la Canavese pentru a efectua o excursie pe un traseu pe care îl mai făcuse în trecut, dar în condiții de vară.

Îmbrăcată cu haine lejere și pantofi de drumeție a reușit să ajungă în vârf, dar pe parcursul coborârii s-a blocat pe poteca înzăpezită, în zona Col Portola, la aproximativ 2.400 de metri altitudine.

Odată cu apusul soarelui, femeia a început să simtă frigul și l-a contactat pe soțul ei, care se află în România. I-a trimis poziția GPS care a fost apoi transmisă echipelor de salvamontiști din Valle d’Aosta.

Alerta a fost declanșată în jurul orei 21:00, iar operațiunile de salvare s-au încheiat în jurul orei 3:30. Conaționala noastră a fost găsită de salvamontiști întinsă la pământ, pe o potecă, în stare de inconștiență, iar lângă ea avea o torță încă aprinsă. Intervenția a fost dificilă din cauza întunericului și a zăpezii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Deși prezenta semne vitale, românca nu și-a revenit decât atunci când a ajuns la spitalul din Lausanne (Elveția), cu elicopterul Air Zermatt care este autorizat pentru zbor de noapte.

„Dacă ar fi avut bocanci cu lanțuri antialunecare coborârea ei ar fi fost mult mai sigură și mult mai ușoară”, au transmis salvatorii.