Badantă română din Italia trimisă în judecată sub acuzația că nu ar fi avut grijă cum trebuie de bătrâna asistată

O româncă rezidentă la Civitanova, provincia Macerata (Marche), a fost dată în judecată de rudele bătrânei pe care a îngrijit-o timp de 10 ani fiind acuzată că nu și-a îndeplinit cum trebuie îndatoririle pe care le avea față de persoana asistată. Miercuri, 12 ianuarie, a avut loc ședința preliminară în fața judecătorului, informează Il Resto del Carlino.

Se numește Maria C. și, după zece ani la același loc de muncă, fiii bătrânei au chemat-o în fața judecătorului și îi reproșează că nu a avut grijă cum trebuie de mama lor, o pensionară în vârstă de 90 de ani. Românca respinge însă toate acuzațiile care i se aduc.

Faptele ar fi ieșit la iveală în septembrie 2018, când Maria și-a dat demisia de la locul de muncă respectiv. Cei trei copii au dus-o pe mama lor la un cămin de bătrâni și cu ocazia primei examinări medicale au ieșit la iveală o serie de răni și escare destul de grave, de care rudele pensionarei nu știau absolut nimic și nici medicul curant nu fusese informat.

Drept consecință a fost depusă o plângere împotriva fostei badante, dar, după primele cercetări, procurorul a decis clasarea dosarului. Cei trei fii ai bătrânei, asistați de avocata Miria Belloni, s-au opus, iar după alte consultări medicale și juridice, procurorul a cerut rechizitoriu. Ieri dimineață, în instanța de judecată din Macerata, a avut loc ședința preliminară pentru Maria C., după ce procurorul Enrico Barbieri a cerut judecarea cazului.

Avocata româncei noastre, Maria Gioia Squadroni, a reiterat modul în care îngrijitoarea s-a îngrijit ani de zile într-un mod excelent de bătrână, fără a primi vreodată vreo obiecție cu privire la munca ei sau la starea pensionarei, respingând acuzația că ar fi lăsat-o deseori de una singură. Conform apărării, motivele din spatele plângerii ar fi cu totul altele și nu legate de asistența pensionarei.

În cele din urmă, însă, judecătorul Claudio Bonifazi a considerat că procesul este necesar și a stabilit prima audiere pentru data 5 octombrie. În sala de judecată, cu ajutorul martorilor și a expertizelor medicale legale, vor trebui reconstituite faptele. Între timp, bătrâna a murit.