Badantă română din Italia trimisă în judecată sub acuzația că nu ar fi avut grijă cum trebuie de bătrâna asistată

O româncă rezidentă la Civitanova, provincia Macerata (Marche), a fost dată în judecată de rudele bătrânei pe care a îngrijit-o timp de 10 ani fiind acuzată că nu și-a îndeplinit cum trebuie îndatoririle pe care le avea față de persoana asistată. Miercuri, 12 ianuarie, a avut loc ședința preliminară în fața judecătorului, informează Il Resto del Carlino.

Se numește Maria C. și, după zece ani la același loc de muncă, fiii bătrânei au chemat-o în fața judecătorului și îi reproșează că nu a avut grijă cum trebuie de mama lor, o pensionară în vârstă de 90 de ani. Românca respinge însă toate acuzațiile care i se aduc.

Faptele ar fi ieșit la iveală în septembrie 2018, când Maria și-a dat demisia de la locul de muncă respectiv. Cei trei copii au dus-o pe mama lor la un cămin de bătrâni și cu ocazia primei examinări medicale au ieșit la iveală o serie de răni și escare destul de grave, de care rudele pensionarei nu știau absolut nimic și nici medicul curant nu fusese informat.

Drept consecință a fost depusă o plângere împotriva fostei badante, dar, după primele cercetări, procurorul a decis clasarea dosarului. Cei trei fii ai bătrânei, asistați de avocata Miria Belloni, s-au opus, iar după alte consultări medicale și juridice, procurorul a cerut rechizitoriu. Ieri dimineață, în instanța de judecată din Macerata, a avut loc ședința preliminară pentru Maria C., după ce procurorul Enrico Barbieri a cerut judecarea cazului.

Avocata româncei noastre, Maria Gioia Squadroni, a reiterat modul în care îngrijitoarea s-a îngrijit ani de zile într-un mod excelent de bătrână, fără a primi vreodată vreo obiecție cu privire la munca ei sau la starea pensionarei, respingând acuzația că ar fi lăsat-o deseori de una singură. Conform apărării, motivele din spatele plângerii ar fi cu totul altele și nu legate de asistența pensionarei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cele din urmă, însă, judecătorul Claudio Bonifazi a considerat că procesul este necesar și a stabilit prima audiere pentru data 5 octombrie. În sala de judecată, cu ajutorul martorilor și a expertizelor medicale legale, vor trebui reconstituite faptele. Între timp, bătrâna a murit.