Badantă română rămasă pe drumuri în Italia după ce a pierdut locul de muncă. Apelul unui medic care a încercat să o ajute

O româncă din Italia a rămas pe drumuri după ce a pierdut locul de muncă și a fost nevoită să doarmă pe o bancă dintr-o stație de autobuz situată în localitatea Marcianise din provincia Caserta, în Campania.

Povestea ei este relatată de un medic italian care vorbește limba română și care a făcut un apel pe Facebook pentru a ajuta-o pe conaționala noastră să găsească o locuință.

„În stația de autobuz de pe via Guglielmo Marconi (Marcianise) de câteva zile stă o doamnă de origine română. Locuind aici, pe via Roma, nu am putut să nu o observ, trecând pe acea stradă în fiecare zi, de fiecare dată când mă întorceam acasă”, relatează dr. Luigi Scognamiglio.

Stația de autobuz din Marcianise unde a dormit femeia română. Foto: casertace.net

Conform profilului său Facebook, dr. Scognamiglio a studiat la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, deci cunoaște limba română, și când a înțeles că femeia provine din țara noastră, a decis să discute cu ea în limba ei maternă.

„În seara asta (luni, 31 mai 2021 – n.r.) m-am oprit și am întrebat-o dacă are ce mânca și ce să bea. Doamna, inițial, era retrasă, dar când am înțeles că era româncă, am încercat să o fac să se simtă în largul ei vorbindu-i în română. Mi s-a părut o femeie cu multă demnitate, în ciuda situației aparent neplăcută în care se afla”, a povestit medicul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Singura ei problemă (din ce spune ea) este că are nevoie de o casă în care să locuiască și să poată să înceapă să lucreze din nou”, a mai adăugat dr. Scognamiglio.

Bărbatul italian a decis astfel să facă un apel pe Facebook pentru a cere ajutor pentru compatrioata noastră, sperând că oamenii se vor mobiliza în acest sens.

„Acum, eu zic, suntem o comunitate de circa 49 000 de persoane și acest lucru nu poate trece neobservat ca și cum am trăi la New York, dacă fiecare dintre noi ar face câtuși de puțin pentru doamna respectivă, am putea să o ajutăm, cu un minim de efort, să doarmă sub un acoperiș și să-i dăm timp pentru a găsi un loc de muncă (dacă nu greșesc, lucra ca badantă)”, a mai precizat bărbatul italian.

Dr. Scognamiglio a ținut să precizeze că scopul postării sale nu este acela de a primi like-uri sau alte motive de acest gen: „Cine mă cunoaște, știe asta, vreau doar ca oricine trece pe acolo să o întrebe măcar dacă este bine, dacă are nevoie de ceva”.

„Vă cer acum, dacă cineva are la dispoziție o locuință „onestă” (locuință decentă – n.r.) să-i închirieze acestei doamne măcar pentru a putea dormi sub un acoperiș. Ea a spus că are bani pentru plăti, dar dacă nu-i are, eu sunt dispus să-i plătesc chiria timp pentru o lună, pentru a-i da posibilitatea și timpul să găsească un loc de muncă. Dacă printre prietenii mei este cineva care are o garsonieră sau un apartament disponibil la Marcianise sau dacă este cineva care vrea să o ajute în orice fel (și să găsească un loc de muncă) să mă anunțe. Doamna stă mereu pe acea bancă, deci, dacă doriți, știți unde să o găsiți. Chiar și un „Cum te simți?” i-ar putea îmbunătăți ziua. Am încredere în voi… în NOI”, a mai scris medicul în apelul său.

Postarea a fost publicată pe Facebook de dr. Luigi Sognamiglio la ora 21:27 de ieri seară, iar la ora 14:33 a revenit cu o actualizare la aceeași postare, anunțând vești bune pentru conaționala noastră.

„Trecând pe lângă stație, am observat că doamna nu era prezentă și nici numeroasele sale bagaje. Două persoane amabile s-au oferit să o ajute în ce privește cazarea și locul de muncă. Dacă este cineva care știe ce s-a întâmplat, să-mi spună. Mulțumesc!”