O badantă română riscă până la 3 ani de închisoare după ce a primit Venitul de Cetățenie deși plecase în România

O badantă de naționalitate română a ajuns în atenția Gărzii de Finanțe din Italia după ce a primit timp de 10 luni ajutor de la statul italian, sub forma Venitului de Cetățenie (Reddito di Cittadinanza), deși ea locuia în România.

Conaționala noastră, în vârstă de 68 de ani, riscă acum între 6 luni și 3 ani de închisoare pentru fapta sa și va trebui să înapoieze statului italian suma totală primită pe nedrept, care este de ordinul miilor de euro.

Locotenent-colonelul Tommaso Commisione, de la Guardia di Finanza (Garda Financiară) din Pesaro, a explicat pentru ziarul Il Resto del Carlino cum a procedat îngrijitoarea română pentru a obține Venitul de Cetățenie în mod ilegal.

„O femeie de 68 de ani a ajuns să aibă probleme legale pentru că, deși locuia în Italia doar în mod provizoriu, pentru obținerea subvenției a declarat (în scris, în cererea necesară pentru aprobare) în mod fals că este rezidentă în Italia de cel puțin 10 ani și că locuiește pe teritoriul unei localități din provincia Pesaro e Urbino de cel puțin 2 ani. Această declarație falsă i-a permis persoanei în cauză să primească pe nedrept, între 2019 și 2020, un venit de cetățenie în valoare totală de 5 000 de euro”, a declarat ofițerul italian.

Potrivit sursei citate, românca a devenit inițial rezidentă pe teritoriul Italiei cu mulți ani în urmă, apoi rezidența i-a fost anulată deoarece era de negăsit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ulterior, femeia și-a făcut din nou rezidența la adresa unei bătrâne pentru care a lucrat ca badantă o foarte scurtă perioadă de timp și s-a folosit de acele date pentru a obține Venitul de Cetățenie.

Cu toate acestea, ea nu mai era rezidentă acolo și nici măcar nu mai locuia în Italia, în mod permanent.

„Femeia rezultă ca fiind înscrisă pentru prima dată în Evidența Populației națională la data de 18 noiembrie 2009, în localitatea Monte Porzio, dar apoi, la data de 26 februarie 2014, a fost ștearsă fiindcă nu mai putea fi găsită”, a mai spus locotonent-colonel Tommaso Commissione.

„La data de 27 iulie 2017, a fost înregistrată la Evidența Populației din localitatea Fano, la o adresă la care, de fapt, a locuit numai două luni, pentru a asista proprietara. După întreruperea raportului de muncă, femeia a părăsit definitiv locuința, fără a anunța autoritățile locale despre schimbarea domiciliului”, a mai adăugat Commissione.

La data solicitării Venitului de Cetățenie, așadar, românca de 68 de ani rezulta ca fiind rezidentă în localitatea Fano, așa cum a declarat și ea în cerere, dar ea nu avea domiciliul stabili în Italia, ba chiar s-a constatat că se întorsese în România la un moment dat.

De la statul italian a primit, însă, suma de 500 de euro lunar, destinată numai persoanelor care îndeplinesc condițiile necesare, printre care și cele referitoare la rezidență în Italia de minim 10 ani, din care ultimii 2 ani să fie fără întreruperi.

„Femeia a fost raportată atât la Autoritatea Judiciară pentru că a primit fără drept subvenție de la stat, cât și la INPS (Institutul Național de Protecție Socială – n.r.), pentru a-i anula ajutorul social și pentru a recupera suma primită pe nedrept”, a mai precizat ofițerul de la Guardia di Finanza.

„Un fapt cu atât mai grav pentru că este vorba de resurse economice importante destinate persoanelor și familiilor care sunt cu adevărat nevoiașe”, a conchis Commissione.